Robert Meurlin vid Hjorthagens TK:s banor, med Hjorthagens skola i bakgrunden. Foto: Tomas Stark

Osäker framtid för tennisbanorna i Hjorthagen

Hjorthagens TK är en ideell förening som medvetet satsar på att hålla nere medlemsavgifterna för att inte bara de med gott om pengar ska kunna spela tennis. Men de senaste åren har klubben levt med ett ständigt hot om uppsägning hängande över sig.

  • Publicerad 10:40, 19 sep 2018

– Det är hela tiden osäkert för oss. Vi kan inte planera något för framtiden, säger klubbens ordförande Robert Meurlin.

Robert Meurlin vid Hjorthagens TK:s lilla klubbhus. Han berättar att man har haft starka funderingar på ett samarbete med Hjorthagens skola, som syns i bakgrunden, men så länge det är ovisst hur länge klubben får vara kvar är det svårt att planera för framtiden. Foto: Tomas Stark

Han visar med viss stolthet upp klubbens två grusbanor som ligger på tomten mellan Hjorthagens skola och Fortums ställverk.

Räddades av en pampig ek

– Han som fixar banorna åt oss jobbar även för Novak Djokovic. De är i toppklass, säger han.

Men frågan är hur länge Hjorthagens TK får vara kvar. Klubben hyr marken av Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB, och de senaste åren har de blivit uppsagda ett par gånger.

Robert Meurlin utanför klubbhuset där det finns omklädningsrum och duschar. Foto: Tomas Stark

– Förrförra gången klarade vi oss på grund av att man inte fick ta ner den gamla eken där borta, säger Robert Meurlin och pekar mot en pampig trädkrona precis utanför tennisbanornas tomt.

Korta kontrakt och kort uppsägningstid

I fjol skulle staden placera skolpaviljonger på tennisbanorna, men beslutet drogs tillbaka. Men även om ingen av uppsägningarna ännu har förverkligats så försvåras Hjorthagens TK:s verksamhet av det ständiga hotet om att kastas ut.

Precis söder om tennisbanorna ligger Fortums ställverk, något som Hjorthagens TK anser talar emot att placera skolpaviljonger på platsen. ”Enligt Strålskyddsmyndigheten ökar det risken för leukemi. Att vara här och spela tennis någon gång ibland är ingen fara, men hur är det att ha skolelever som vistas nära ställverket mycket längre tid?” säger Robert Meurlin. Foto: Tomas Stark

– Nu har vi kontrakt ett år i taget, och bara sex månaders uppsägningstid. Skulle vi få ett längre kontrakt, helst tio men åtminstone fem år, så skulle vi våga satsa mer för framtiden, säger Robert Meurlin.

Skulle vilja kunna spela året runt

I första hand handlar det om att kunna bygga ett tält över banorna som skulle möjliggöra spel året runt. I dag har klubben bara verksamhet från 1 maj till sista oktober.

– Med tält skulle vi kunna växa ännu mer och ta emot fler spelare. I dag har vi 150 medlemmar, men vi har många i kö. Det är ett jäkla tryck hela tiden och det flyttar fortfarande in folk i Norra Djurgårdsstaden, säger Robert Meurlin.

Låga avgifter viktigt för klubben

På de flesta tennisanläggningarna i stan är spelavgifterna väldigt höga. I kontrast till det månar Hjorthagens TK om att ha låga avgifter, 1 200 kronor om året för vuxna och 600 om året för ungdomar.

– Vi vill ha tennis för alla, inte bara för dem med höga inkomster, säger Robert Meurlin.

”Vi har råd att investera”

Trots låga spelavgifter, klubbens enda intäktskälla, är ekonomin god i Hjorthagens TK.

– Ja, vi har bra ekonomi, så vi har råd att investera. Men vi kan ju inte det nu när vi inte vet om vi får vara kvar här.

Ytan behövs om något oförutsett inträffar menar Sisab

Någon uppsägning av Hjorthagens TK finns inte i Sisabs planer just nu, men önskemålet om ett längre kontrakt ser ändå inte ut att kunna uppfyllas.

– Jag förstår klubben, men vi har 1-årskontrakt för att kunna ändra verksamhet på den ytan om det behövs. Bobergsskolan i Norra Djurgårdsstaden gör att det ser tryggt ut med skolplatser för eleverna i området just nu, men vi måste kunna använda den här tomten om något oförutsett skulle inträffa, säger Alina Segerström, Sisabs fastighetsförvaltare i området.

Fakta

Platsen för tenniskungens sista match

Tennisbanorna I Hjorthagen anlades 1931 och har disponerats av Kommunalarbetarförbundets IF och av Kungliga Tennisklubben, KLTK.

En majdag 1946 spelade Gustav V en dubbelmatch i Hjorthagen. Enligt hans dubbelpartner, journalisten Göran Tholerus, kände sig kungen lite svag. Det blev Gustav V:s sista tennismatch.

Hjorthagens TK bildades i juli 1956 och sedan dess är det HTK som har haft verksamhet på Hjorthagens tennisbanor.

Klubben drivs ideellt helt utan vinstintresse och har låga spelavgifter som en viktig princip.

De senaste åren har HTK:s medlemsantal ökat och nu har man nått ett tak på 150 medlemmar, plus en hel del i kö.

Källa: Hjorthagens TK och KLTK
Visa merVisa mindre