Osäker framtid för populära Södergården – hyreschock hotar

Alla tycks gilla hemgårdens verksamhet – men frågan är vem som ska betala. Marknadsanpassad – höjd – hyra hotar hemgården. – Det är synd att man inte ser storheten i det här, säger Christina Teiner, ordförande för Södergårdens styrelse.

  • Publicerad 05:07, 12 dec 2019

I Södergårdens stora samlingssal pågår förberedelserna för fullt inför den årliga julbasaren.

En av volontärerna är Wivi-Anne Selestam, 75, som bidrar med hemstickade vantar, mössor och sockor.

– Jag är med i aktiviteter tre gånger i veckan här, det är jättetrevligt. Jag har en gubbe hemma, men alla har inte det. Den sociala biten är viktig, säger hon.

Wivi-Anne Selestam är en av volontärerna som gör att julbasaren i Södergården kan hållas år efter år. Foto: Pekka Pääkkö

Funnits i över 100 år

Södergården är ett allaktivitetshus som har funnits på Söder i över hundra år och som ligger i Götgatsbacken.

Här finns allt från utbildningar i svenska för nyanlända till akvarellmålning för pensionärer, silversmide, ungdomsverksamhet, HBTQ-grupper och sångkörer.

Mitt i kunde i våras berätta om att framtiden är hotad för hemgården, efter besked om att ett nytt hyresavtal: Hyran föreslogs bli marknadsanpassad och därmed höjas, från dagens 1,6 miljoner till 2,1 miljoner om året.

500 000 kronor mer i hyra skulle slå hårt, berättar Lisa Rosén, verksamhetschef.

– De flesta som jobbar här gör det ju ideellt, det skulle antagligen slå mot de få anställda vi har.

– Vi är precis en sådan mötesplats som alla säger att de vill ha

Lisa Rosén

Hon beskriver Södergården som en jätteviktig verksamhet.

– Vi är precis en sådan mötesplats som alla säger att de vill ha. Vi når alla. Och just nu går det väldigt bra. Vi har många deltagare.

Vet inte vad hyran är

Den nya höjda hyran skulle börja gälla retroaktivt från 1 oktober 2019. Men fastighetskontoret har ännu inte bestämt vad hyran ska hamna på.

– Så just nu vet jag inte vad vi har för hyra. Det är lite svårt att planera en verksamhet efter de förutsättningarna, säger Lisa Rosén.

När den nya hyran blir klar vet fastighetskontoret inte.

– Dialog pågår, skriver Linda Laine, kommunikatör på fastighetskontoret i ett mejl till Mitt i. 

Uppe för debatt

Södergårdens framtid var även uppe för debatt i kommunfullmäktiges möte i början på december.

Söderpolitikern Anders Göransson (S) frågade ut fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) om hur framtiden för hemgården ska säkras.

Dennis Wedin (M) sa i talarstolen att han tycker att verksamheten är väldigt viktigt, men kunde inte garantera att hyran inte höjs.

Han sa att bidragen till hemgården kan komma att ökas, med 150 000 kronor. Men den summan täcker inte hela den tänkta hyreshöjningen.

”Skjut till pengar”

Nu vill Södergården att politikerna skjuter till pengarna som behövs.

– Det här är en fri etablering som jag är stolt över. Ekonomin ska gå ihop, men inte mer. Här möts alla generationer. Det är synd att man inte ser storheten i det här, säger Christina Teiner, ordförande för Södergårdens styrelse.

Södergården började sin verksamhet 1916 och är nu en ideell förening, religiöst och politiskt obunden. Studieverksamheten bedrivs i samverkan med ABF Stockholm.