DUBBELT UPP. Eva Lund i Bollstanäs fyller 50 den 1 maj och kan stoltsera med två OS-guld i curling. Borderterriern Saga är en kär familjemedlem. Foto: Stefan Källstigen

OS-medaljören som är Väsbys curlingstolthet

Två OS-guld, två VM-guld och snart farmor. Den 1 maj fyller Eva Lund, Väsbys egen curlingstolthet, 50 år.

  • Publicerad 17:30, 30 apr 2021

Det kändes som om man svävade över marken.

När vi närmar oss det vita huset i Bollstanäs får vi en riktig utskällning. Men det låter värre än det är. Bara borderterriern Saga fått hälsa lägger sig lugnet.

– Vi köpte huset för 13 år sedan, innan det ens var byggt. Min syster bor bakom kullen och mamma bor också i närheten, säger Eva Lund.

Hon är född i Väsby och blivit kommunen trogen under alla år.

– Jag har inte flyttat många kilometer, har alltid trivts i Väsby. Här finns allt, naturen, min familj och närheten till Arlanda som inte minst var viktig under mina aktiva år.

Curlingkarriären tog rejäl fart när Eva, då med efternamnet Eriksson, värvades in i Härnösandslaget Anette Norberg. Med lag Norberg vann hon VM-guld både 2005 och 2006, och otroligt nog två OS-guld, både i Turin 2006 och i Vancouver 2010.

– När vi vann första OS-guldet i Turin var det ren eufori. Det kändes som om man svävade över marken.

JUBEL. Catherine Lindahl, Anna Swärd, Eva Lund och Anette Norberg slog Skottland i OS-finalen i curling i Turin 2006. Foto: World Curling Federation

Kanada missade sista stenen

När laget skulle försvara guldet fyra år senare var läget spänt inför näst sista omgången. Men Kanadas Cheryl Bernard missade sista stenen och det svenska guldet klart.

– Det var mycket press på sista stenen, så det var oväntat och chockartat att hon missade. Annars hade vi inte vunnit.

Sista tävlingsstenen spelade hon i OS 2010, men coachade Lag Edin i OS i Sotji 2014.

Men även om hon slutat spela har hon inte lämnat curlingen. Numera ser vi henne ofta som omtyckt expertkommentator på SVT. På valborgsmässoafton sitter hon i studion för att kommentera damernas VM i Kanada med Team Hasselborg.

– Jag lägger ner min själ i det, både för den som inte kan något om curling och för de som är insatta. Det gäller att få den balansen, säger hon.

En bra curlingspelare måste vara i god fysisk form, klara psykisk press och ha lagdynamiken i fokus. Det gäller att skapa positioner åt lagkamraterna, lite "schack med is". Och det tar tid att bli en bra curlingspelare.

– Du spelar tio omgångar och är tre timmar på isen. Ofta är ett två jämna lag där allt avgörs i sista omgången. Då gäller det att kunna hålla fokus och spela med hög precision. De som säger att curling är ett spel och inte en idrott har aldrig testat. Det är jobbigare än man tror, både fysiskt och psykiskt, säger hon och skrattar.

GULD. Catherine Lindahl, Eva Lund och Anette Norberg gläds åt guldet i OS i Vancouver 2010. I bakgrunden Kanada, som förlorade på hemmaplan. Foto: World Curling Federation

Spelade i klubb Runstenen

Att Eva skulle bli curlingspelare känns nästan förutbestämt. Mamma och pappa spelade i klubb Runstenen i Väsby och tog med henne till Vilundahallen, där träningen hölls sena kvällar. Så Eva fick vänta till hon var tolv.

– Som jag längtade! Men jag hade ju varit med mycket så jag visste redan mycket om spelet.

Senare slogs Runstenen ihop med curlingklubben Stocksund, där hon fortsatte spela. Men några pengar är det inte i curling.

– Man blir inte rik på pengar, men på erfarenhet, säger hon och skrattar.

– Under OS-tiden fick vi ersättning från Sveriges olympiska kommitté så att vi i alla fall kunde gå ner i arbetstid för att hinna träna.

Curling är en liten sport i Sverige, med cirka 4 000 utövare. Men intresset har ökat och i Stockholmsområdet finns tre klubbar för den som är spelsugen: i Stocksund, Södertälje och Sundbyberg.

Hur ska du fira 50-årsdagen?

– Jag som brukar fixa och planera ska få luta mig tillbaka och bli överraskad av familjen. Det blir lite hemligt firande. Ska bli jätteskönt att få bli ompysslad!

OS-GULD. Guld till lag Norberg i OS i Vancouver 2010 med Kajsa Bergström, reserv, Anna Lemoine, etta, Catherine Lindahl, tvåa, Eva Lund, trea och Anette Norberg, skip. "Vi har fortfarande regelbunden kontakt. Vi är vänner för livet", säger Eva Lund. Foto: World Curling Federation

Eva Lund

Familj: Maken Stefan, generalsekreterare i Svenska curlingförbundet. Barnen Adam, 27, och Anna, 13. Ska blir farmor i juni. Borderterriern Saga.

Bor: Bollstanäs, Upplands Väsby.

Skolor: Odenslundaskolan, Grimstaskolan och Vilunda gymnasium.

Yrke: Farmaceut på ett läkemedelsföretag.

Intressen: Curling, familj, vänner och att vara ute. "Vi gör ofta skogsutflykter, spelar discgolf vid Sandakärret och grillar vid Norrviken."

Meriter: Två VM-guld och två OS-guld i curling med lag Norberg.

Aktuell: Fyller 50 år lördag den 1 maj.

Visa merVisa mindre

PROMENAD. Eva Lund har naturen runt knuten och tar gärna en promenad med Saga bakom huset i Bollstanäs. Foto: Stefan Källstigen

Hur spelar man curling?

Curling är ett lagspel och ett lag består av fyra spelare. Spelarna kallas etta, tvåa, trea och fyra och i den turordningen lägger man sina stenar. Man behåller turordningen genom hela matchen.

En i laget är skipper, vanligtvis "fyran". Skippern dirigerar spelet från sin plats i boet till andra sidan banan innan hen vanligtvis lägger lagets två sista stenar. Varje spelare har alltså två stenar som spelas växelvis med motståndarens stenar. Ettorna i de båda lagen börjar växelvis att lägga sina två stenar för att båda försöka bygga upp ett vinnande spel. När samtliga 16 stenar är spelade är en omgång klar.

En match omfattar 6-10 omgångar.

Samtliga fyra spelare är utrustade med varsin kvast. Med dessa sopar man framför stenen. Sopning har två syften, dels glider stenen längre och dels påverkar man riktningen. En sopad sten går rakare än en icke sopad sten.

Visa merVisa mindre