Vintersport är populärt i Calgary, Kanada, men det blir nej till OS. Foto: Mostphotos

OS-konkurrenten kvar i matchen – ska folkomrösta

Calgary gör upp med Stockholm om att få arrangera vinter-OS år 2026. Det såg ut som att Calgary skulle dra sig ur men frågan lever ännu i Kanada. På onsdagen släppte politikerna igenom OS-budgeten och nu ska en folkomröstning hållas.

  • Publicerad 07:14, 1 nov 2018

Calgary stads egna politiska OS-kommitté avrådde på tisdagen från att arrangera ett OS. Budgeten var för undermålig ansåg de.

Men när fullmäktige röstade på onsdagen blev resultatet ett annat, skriver den lokala tidningen Calgary Herald.

Efter åtta timmars debatt stod det klart att inte tillräckligt många röstat emot den senaste OS-budgeten. Frågan lever där med och går vidare till en redan planerad folkomröstning 13 november.

Blir en ja- och nej-kampanj

Redan under fullmäktige på onsdagkvällen framtonade två tydliga falanger i frågan. På ja-sidan finns nu bland annat stadens borgmästare Naheed Nenshi.

– Det här är en otroligt bra affär, ska han ha sagt under fullmäktige enligt Calgary Herald.

På nej-sidan finns stadsrådet Evan Woolley, ordförande för den politiska OS-kommittéen.

– Jag tycker det är oärligt att låta Calgarys invånare ta ett känslobeslut och inte ett faktabaserat sådant, sa Woolley under debatten.

En outsider vill sno spelen

Fortsatt är alltså – förutom Stockholm och Carlgary – även Milano med i racet om OS 2026. Men från vänster kommer rapporter om att en riktig skräll gör anspråk på spelen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Argentina informerat Internationella olympiska kommittén om att de är intresserade om att ansöka.

Landet ska egentligen haft planer på att ansöka om vinter-OS 2030, men med de oklara läget ska de nu ha tänkt om enligt rapporterna.

Det skulle i så fall vara första gången ett vinter-OS arrangeras söder om ekvatorn.