OS-by kan hamna i Huddinge

Trots den nya politiska ledningens nej till vinter-OS i Stockholm 2026 fortsätter Sveriges olympiska kommitté, SOK, sin satsning. Nu börjar ett övertalningsarbete för att omvända politiken, men tiden är knapp. Huddinge ingår fortfarande i planerna – kommunen utreds nu som lämplig kandidat för en OS-by med 900 lägenheter.

  • Publicerad 07:50, 24 okt 2018

Det nya grönblå styret i Stockholms stad var tydlig när de presenterade sin politik för staden de närmsta fyra åren: De säger nej till vinter-OS i Stockholm 2026.

Men Sveriges olympiska kommitté, SOK, har inte givit upp hoppet. I onsdagas höll de en presskonferens på Stockholms stadion där de presenterade budgeten för ett möjligt spel.

– Förutsättningarna har ändrats. Nu har vi ett projekt där skattebetalarna står för 0 kronor av kostnaderna och där Stockholms stad inte behöver investera eller bygga något, sade Richard Brisius, vd för SOK:s kampanj.

Tyngsta argumentet: Inga skattepengar

I stället kommer större delen – av de beräknade kostnaderna 13,1 miljarder kronorna – komma direkt från Internationella olympiska kommittén, IOK. Resten ska finansieras av licenser, biljettförsäljningar och sponsorintäkter.

Nu börjar ett intensivt arbete för SOK för att omvända Stockholmspolitikens nej.

– Naturligtvis hörsammar vi nej:et men vi har redan nu inlett samtal med politiken, sa Richard Brisius till SVT efter presskonferensen.

Här är SOK:s plan för OS i Stockholm 2026

Då måste politiken ha övertalats

Men tiden är knapp. Den 11 januari är sista datumet för att lämna in OS-ansökan med flera bärande garantier, exempelvis en statlig säkerhetsgaranti.

För att ge säkerhetsgarantin och därmed klartecken till en svensk OS-ansökan har Socialdemokraterna och Moderaterna på riksnivå tidigare sagt till TT att de vill ha en samsyn i frågan mellan alla parter, både på kommunal och på statlig nivå.

OS-by i Huddinge

På presskonferensen presenterades även mer detaljerad information kring planen för platser och arenor vid ett möjligt OS i Stockholm.

SOK:s plan är till exempel att hyra en OS-by för de aktiva, och därmed undvika att bygga upp en helt ny.

Beräkningen är att det krävs cirka 900 lägenheter och SOK utreder nu Järfälla, Huddinge och Flemingsberg som möjliga platser att hyra lägenheter på.

Ishall i Botkyrka

Enligt SOK finns redan 90 procent av de arenor som behövs. Men på önskelistan finns ett skidcentrum samt en ny hall för ishockey, konståkning, curling och skridskor.

Hamra mellan Tullinge och Tumba. SOK siktar på att övertala politikerna om ett OS 2026.

Sedan tidigare är det känt att SOK pekat ut Hamra i Tullinge som en plats för tävlingar i längdskidåkning och skidskytte. Nu kan SOK även tänka sig att låta bygga en ishall i Botkyrka. Den nya hallen kan hamna i antingen Botkyrka, Järfälla, Sollentuna eller Gubbängen där en bandyhall i dag redan finns.

Möjligt alternativ för skidcentrumet är förutom Hamra det nuvarande längdskidspåret i Bisslinge i Sollentuna. Rudan i Haninge som tidigare förekommit i diskussionerna för ett skidcentrum fanns inte med när SOK pekade ut platser för OS 2026.