Mats Larsson och Mia Kleregård. Foto: Kristian Lönner

Örter från DN-skrapan säljs nu i Kungsholmen-butik

Från DN-skrapans gamla tidningsarkiv till grönsaksdisken på Ica Maxi Lindhagen. På torsdagen var det säljstart för de Kungsholmen-odlade grödorna. – Mer lokalt än så här blir det inte, säger Ica-handlaren Mats Larsson.

  • Publicerad 07:15, 2 nov 2018

Nu är första skörden klar. Plantagon, som odlar örter i det gamla tidningsarkivet i DN-skrapan, presenterade på torsdagen sina grödor på Ica Maxi Lindhagen. Butiken blir först i stan med att sälja örterna.

– Vår butik ligger mitt i stan och våra kunder vill ha närodlat. Mer lokalt än det här blir det inte, säger Mats Larsson.

Prisnivån är den samma som för övriga örter. Men en skillnad är att de inte säljs i kruka eftersom örterna inte odlas i jord på Plantagon.

– Men sätter man de i vatten så växer de, säger Mia Kleregård som är vd på Plantagon.

Positivt klimatavtryck

Den kanske största fördelen med plantorna är miljöaspekten. Enligt Plantagon har grödorna ett positivt klimatavtryck. Trots att inga bekämpningsmedel används klassas örterna ändå som ekologiska.

– Bara det som odlas i jord får kallas ekologiskt. Vi tycker själva att vi är beyond eko, säger Mia Kleregård.

Plantagon kan med nuvarande anläggning producera 14 ton grödor per år och skörda 17 gånger. Innan jul ska ytterliga fyra Ica-butiker sälja plantorna.

Odling i DN-skrapan. Foto: Anna Z Ek