Orörd skörd räddade djuren på Bögs gård

Torkan har slagit hårt mot Sveriges bönder. Brist på foder gör att många tvingas nödslakta sina djur. Bonden Anders Ström på Bögs gård fick ta vara på vallskörden på Hästa gård, som står öde. – Vi är evigt tacksamma för det, säger Anders Ström.

  • Publicerad 12:54, 15 aug 2018

Bonden Anders Ström som driver Bögs gård i Sollentuna tillsammans med sin syster Bia Ström har jagat extrafoder till sina djur sedan torkan slog till i början av sommaren.

Det är tredje året som deras egna skördar gett dålig avkastning.

– Det här året har varit extremt. Det började i höstas då vädret var kallt och fuktigt vilket skapade syrebrist i marken och vallväxterna kvävdes. Med sommarens torka har 60 procent av den planerade skörden uteblivit, vilket är en krissituation för bönderna, säger Anders Ström.

Frågade staden om hjälp

Bögs gård ligger i anslutning till Järvafältets norra delar, och i början av juli kontaktade han Stockholms stad för att fråga om det fanns en möjlighet att slå gräset på Hästa gård till djuren på Bögs gård.

– Vi fick ett ja så länge vi inte sålde fodret vidare. Det är en fantastisk insats av Stockholms stad, som kunde hjälpa oss att få foder till våra djur, säger Anders Ström.

Vi jobbade dygnet runt.

Anders Ström, bonde

Redan dagen efter kontraktet skrevs på i början av juli började de att slå gräs.

– Vi jobbade dygnet runt för att hinna få så mycket som möjligt. Ett gräs som redan är torrt börjar snabbt bli överväxt så vi var tvungna att jobba på snabbt, berättar han.

Dygnet runt jobbade Anders Ström för att hinna ta tillvara slåttern på Hästa gård. Foto: Anders Ström

Bögs gård har nu ett kontrakt med staden fram till sista augusti som ger dem tillgång till det som går att skördas på Hästa gård, som har stått tomt sedan årskiftet.

Kommer era djur att klara vintern nu?

– Om en månad kan jag säga något om det, men jag hoppas att vi inte ska behöva ta bort några djur. Det har varit en tuff säsong och vi kommer att känna av effekten av torkan flera år framöver.

Anders Ström hoppas att de inte behöver nödslakta några djur. Foto: Åsa Sommarström

Det har varit många turer kring Hästa gård. I somras blev det klart att Peab tar över driften, efter att de vunnit upphandlingen.

Hur de har tänkt driva gården kan de inte svara på i nuläget.

– Avtalet gällande drift och underhåll är ej påskrivet ännu och vi kan därför inte uttala oss i nuläget, säger Kajsa Jacobsson, presschef för Peab AB.

Anders Ström kan absolut tänka sig att sköta gården om han får chansen.

– Ja, absolut. Det finns ett fantastiskt potential i läget och ett värde i att låta ett stadsnära levande jordbruk bli tillgängligt för allmänheten, säger han.