Oron stor i Vårby gård efter explosionen

Många frågetecken kvarstår efter explosionen i Vårby gård där en man i 60-årsåldern avled och en kvinna i 45-årsåldern skadades. Oron efter händelsen är stor bland dem som bor i området.

  • Publicerad 11:57, 8 jan 2018

Mycket kan Vårby gårdsborna stå ut med. Skottlossning med jämna mellanrum och gängbråk. Men en handgranat som exploderar och dödar en oskyldig människa mitt på dagen får dem att känna sig utsatta och oroliga.

– Vem som helst hade kunnat plocka upp den. Det är en gemensam yta. Barn springer här varje dag. Och de är nyfikna. Det var en helt oskyldig människa! säger Ivica Burazin som arbetar på Balder, Vårby gård centrums fastighetsägare, och idag bjuder på kaffe för att visa stöd.

Oroliga för sina barn

Mammorna Rihab Garci och Amal Benkabbou betraktar sorgset blommorna som har placerats ut på platsen där explosionen ägde rum. De är bekymrade:

– Vi är oroliga för våra barn. De är så nyfikna, de skulle absolut kunna plocka upp en väska eller något annat från marken. Vi är vana vid att det händer saker här i Vårby gård som skottlossning och sådant. Men inte mitt på dagen med en handgranat. Vad händer nästa gång?

Poliser, politiker, kommunarbetare cirkulerar

Politiker och kommunarbetare pratar med människor som passerar och stannar till. Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, är nedstämd.

– Det är en sorglig dag. Det här är en öppen plats och det är obehagligt när det blir en våldsam plats. Vi har kristeam på plats och förbereder också insatser i skolorna – som öppnar om två dagar.

Flera poliser rör sig runt i området. De är här för att synas och inge trygghet.

– Folk är oroliga. De undrar vad som sprängts. Vi kommer vara här hela dagen till att börja med, säger polisen Niklas Christiansen.