Över 70 fall av den variant av corona-viruset som tidigare kallades den indiska varianten, och nu delta, har konstaterats i Sverige.

Bara i Stockholm har hittills 35 bekräftade fall rapporterats.

Och trots minskad smittspridning stiger nu oron för att den ska ta fart igen. Skyddet mot delta-varianten är nämligen mindre efter bara en vaccindos, än vad som gäller för de övriga varianterna.

Skydd efter dos 2

Ett gott skydd uppnås först efter den andra dosen. Folkhälsomyndigheten uppmanar nu till att fullfölja vaccineringen.

Så även Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm:

– Framför allt när man fått sin andra dos har man ett gott skydd mot delta-varianten. Så därför vill jag verkligen uppmana alla att ta dos två, säger hon i en intervju i Sveriges Radio.

Räkna veckor

Samtidigt lanserar regionen en dos 2-kalkylator för att beräkna när man kan boka sin andra dos.

För Modernas och Pfizer/Biontech vacciner rekommenderas sju veckor för dem som vaccinerat sig efter den 1 juni och sex veckor om man vaccinerat sig innan. För Astra Zenecas vaccin gäller nio till tolv veckor.

50 000 sms i veckan

En vecka innan det är dags skickas ett sms ut med erbjudande om att boka sin andra dos.

Med kalkylatorn kan de som inte själva vill räkna ut när det kan vara dags få veta när de ska vara redo. Och de som bokar via telefontjänsten får veta när de ska boka dos 2.

– Intresset för att ta den andra dosen är stort och vi kan se att uppemot 50 000 sms skickas ut varje vecka, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg på regionens webb.

En av fem har fått dos 2

Över hälften av befolkningen över 18 år har nu fått sin första dos, och 22 procent den andra.

– När man vaccineras med den första dosen reserveras den andra dosen i systemet, så personer som ska ta den andra dosen konkurrerar alltså inte med personer som ska få sin första dos. Antalet tider för både den första och andra dosen läggs ut löpande, säger han.