Folkhälsomyndigheten har tagit hjälp av Statiska Centralbyråns så kallade Desco-områden (Demografiska statistikområden).

I Sverige finns det 5 984 områden med mellan 700 och 2 700 invånare. I Upplands-Bro finns det 15 områden.

Datan visar att det är en stor skillnad i vaccinationstäckningen inom kommunen då massvaccineringen närmar sig sitt slut.

– Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svår-are för smittan att spridas, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, till nyhetssajten Newsworthy som sammanställt datan.

Flest vaccinerade

Flest vaccinerade i Upplands-Bro återfinns i Lillsjön-Sylta-Ålsta. Här är 85 procent av den vuxna befolkningen vaccinerade med minst en dos, enligt siffror från slutet av augusti.

I centrala delarna av Bro är bilden en annan, här berättar siffrorna att 58 procent har tagit en dos vaccin. Det innebär att fyra av tio i centrala Bro fortfarande går ovaccinerade.

Siffrorna lägst i landet

Där vaccinationstäckningen är som lägst i Upplands-Bro är siffrorna också bland de lägsta i landet.

De områden där få är vaccinerade har ofta en större andel invånare som har utländsk bakgrund.

Det finns även samband mellan vaccinationsgrad och flera socioekonomiska faktorer, exempelvis inkomst.

Tom Britton framhåller att skillnader likt de som vi ser i centrala Bro och Lillsjön-Sylta-Ålsta kan leda till att utbrott sker i de områden där färre är vaccinerande. Han säger:

– Finns det områden med mindre vaccintäckning kan smittan fortsätta att spridas där. Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svår-are för smittan.

Britton menar att fokus måste ligga på att få upp antalet vaccinerade i de områden där täckningen är lägre.

– Om vi har två områden, ett med 70 procents vaccinationstäckning och ett med 90 procent, är det en större vinst att öka andelen vaccinerade i området med lägre täckning. Du tjänar mer på varje vaccindos för att pressa ner smittspridningen kan man säga.

Så ska regionen nå fram i Bro

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg uppger att 6 800 vaccinationer har genomförts vid den vaccinbuss som besöker Bro och Kungsängen, detta sedan starten i juni och fram till den 22 september.

Vaccinbussen kommer finnas kvar i kommunen under oktober och november, ”men utifrån justerat och mer flexibelt schema som kommer att uppdateras efter behov”, skriver Magnus Thyberg i ett mejl till Mitt i.

Behöver tänka i nya banor

Han menar vidare att det nu krävs av regionen att man tänker i nya banor och att man genomför fler aktiviteter som bidrar till att ännu fler väljer att vaccinera sig.

Särskilt tror vaccinsamordnaren att vägen framåt nu sker genom samarbete.

”Det kommer också krävas mer tid och insatser från andra aktörer i civilsamhället, och att vi tillsammans hjälps åt för att höja vaccinationstäckningen”.

Vad kan regionen göra mer?

”Vi är övertygade om att det är viktigt att finnas där livet pågår, och att erbjuda vaccinering på ett enkelt, tryggt och smidigt sätt. Att nå ut med fakta och information från flerspråkiga hälsoinformatörer är också en pågående insats”.

Enligt Magnus Thyberg finns en oro hos den grupp som är tveksamma till att vaccinera sig. Här menar han att det är viktigt att regionen och andra aktörer finns tillgängliga för att ”skapa trygghet”.

Vilken är er vädjan till de som ännu inte vaccinerat sig?

”Vaccinera dig, vaccinet är använt av många miljoner med gott resultat, det är gratis och det skyddar dig från att bli sjuk och minskar risken att du smittar vänner, familj och arbetskollegor. Vaccinering är den enda vägen ut ur pandemin”, skriver Magnus Thyberg.