Farlig korsning. Grannarna Daniel Sjöström, med barnen Ted och Viking, och Sara Rosengren önskar att staden staten upp farthinder på Krogvägen/Genvägen i Gamla Enskede. Foto: Pia Bispo

Oro över olycksdrabbad korsning

Här smäller det. Grannarna på Krokvägen i Gamla Enskede vittnar om hur bilar ofta krockar med varandra i en trång korsning längs gatan. "Varje morgon är det någon bil som tvärnitar", säger Daniel Sjöström.

  • Publicerad 09:01, 2 jun 2021

Det ser så väldigt ofarligt ut här.

Högerregeln verkar ha glömts bort i korsningen Krokvägen/Genvägen i Gamla Enskede, där två små ”lekande barn”-skyltar sitter uppsatta.

Daniel Sjöström, med barnen Ted och Viking, berättar att här krockar bilar så gott som varje månad. Inga allvarliga krockar med personskador, mest smärre olyckor. Ofta är det som mest trångt på gatan i rusningstid, när skolbarn, cyklister och bilister ska till och från jobb och skola.

– Vi har bott här i nio år och redan när vi flyttade hit pratade folk om att det var många olyckor här. Kör man 30 här upplevs det som snabbt, säger Daniel Sjöström.

Barntätt område

Både han och grannen Sara Rosengren önskar att kommunen genomför någon åtgärd, så att bilisterna måste sakta in. Det kan handla om stoppskyltar, fartgupp eller ett övergångsställe.

Oron finns där, för att något barn ska bli påkört av en oförsiktig bilist.– Det ser så väldigt ofarligt ut här. Det är inget som varnar för att det är en farlig korsning, säger Sara Rosengren.

Blåser förbi. Här kör bilarna ofta för fort, berättar grannarna Daniel Sjöström, med barnen Ted och Viking, och Sara Rosengren. Foto: Pia Bispo

Daniel Sjöström uppskattar att det bor 25-30 barn på de 200 meterna som det är mellan korsningen och Delselius bageri.

– Det är väldigt barntätt här. Samtidigt är det många barn som blåser förbi här på elsparkcyklar. Det är viktigt att barnen också kan se att det är en farlig korsning här, säger Daniel Sjöström.

Hans son Ted, 11 år, skulle vilja att häckarna var lite lägre.

– Det bästa vore om man kunde se vägen över buskarna. Det är lite läskigt här, säger Ted Sjöström.

Nej till farthinder

Men enligt Ulrika Persson, enhetschef för trafikplaneringen i söderort på Stockholms stad, är det inte aktuellt med farthinder eftersom räddningstjänsten påverkas för negativt av det på en sådan liten gata. Hon önskar i stället att bilisterna saktar ner och säger att det kan bli aktuellt att be fastighetsägare att klippa ner buskarna.

Hon kan i dagsläget inte svara på om en stoppskylt kan sättas upp.

– Det är ett problem att bilister inte anpassar hastigheten. Men vi kan inte bygga bort allt dåligt beteende. Förarna måste ta ansvar och polisen kan också bevaka platsen, säger hon.

Eftersom Transportstyrelsen enbart registrerar olyckor när det inträffar personskador finns inget register med antalet olyckor utan personskador på platsen. Polisen kan inte svara på om de kommer göra kontroller i korsningen. Men de tar gärna emot tips från invånarna på var trafikkontroller bör göras.