Ettabild. Säkerhetstänk. "Man känner så för dem som drabbas, jag är jätteorolig för att det här ska hända igen", säger kyrkogårdschefen Svante Borg. Foto: Claudio Britos

Oro och sorg efter vandaliseringen

Tre gånger har Norra begravningsplatsen utsatts för vandalisering. 300–400 stenar har välts sedan lucia. Urvalet – och omfattningen – förbryllar. Nu vill Stockholms stad kameraövervaka området.

  • Publicerad 14:35, 1 feb 2021

”Jag förstår mig inte på det”. Besökaren som stannar till och blickar över de välta gravstenarna delar nog inställning med många nu. Tredje gången.

Hur stor förstörelsen blev efter angreppet den gångna helgen vet man inte än. En del av de stenar som ligger utan sina fästen i snön har inte hunnit resas sedan förra gången.

– Det finns en familj bakom varje sten. Och finns inga anhöriga kvar så tänker vi på personen som hör till stenen, säger Svante Borg, förvaltningschef på Norra begravningsplatsen.

Förbryllar

Dåden förbryllar. Varken personal eller polis kan se något mönster, så som religiös tillhörighet, i vilka stenar som utsatts. I kvarteren vilar personer som dött för hundra år sedan och fram till idag.

– Och man ställer sig ju frågan hur det har gått till. Att få ner flera hundra, som i december, det går inte snabbt.

Svante Borg säger att han bara kan spekulera, men att det nog inte är en slump att det sker just här. De utsatta kvarteren ligger lite avsides.

”Många ringer”

Arbetet med att resa stenar och kontakta anhöriga pågår.

– En del blir bedrövade och andra fly förbannade.

Många ringer och frågar om det har hänt just deras gravar något. Men Svante Borg tycker inte att man ska behöva känna oro för sina stenar.

– I sammanhanget händer sådant här väldigt ställan. Det har varit enstaka stenar innan och slår man ut det på 20 år är det mycket ovanligt. Hellre då att man tar sin kvällspromenad här. Mer rörelse och vaksamhet tror jag ger effekt.

Men även han har en orosklump i magen.

– Jag har ena benet i statistiken och det andra i det mänskliga. Man känner så för dem som drabbas, och jag är jätteorolig för att det här ska hända igen.

Vaktbolag

Belysningen ska nu bli bättre. Stockholms stad har satt in så kallad razziaronder, ökad tillsyn av vaktbolag nattetid.

– Det som hänt är förfärligt och otroligt respektlöst. Att det sker vid upprepade tillfällen är ju bara makalöst, säger Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd.

I december började man låsa grindar för biltrafik. Målet är att inhägna och kunna låsa hela området.

– Arbetet pågår med att rusta och beställa grindar.

”Kameror motiverade”

Nästa steg är kameraövervakning. Att få till kameror är ofta både tidskrävande och juridiskt komplicerat.

– Vid den här upprepningen av allvarlig vandalisering är det motiverat att gå vidare med kameror. Vi måste ta till alla de medel vi kan för att få stopp på det här, säger Dennis Wedin.

Detta har hänt

Natten till torsdagen den 10 december vältes ett trettiotal gravstenar på Norra begravningsplatsen.

Den 15 december upptäcktes ett stort antal stenar, cirka 330, omkullvälta i gravkvarteren 17b och 17c.

Den 23 januari hade ett okänt antal stenar välts på nytt i samma gravkvarter.

Visa merVisa mindre