Huset i Bagartorps centrum, där Ungdomstorget ligger, ska rivas. Detta tre år efter invigningen av fritidsgården.

På platsen ska Signalisten bygga nya hyresrätter.

I stället ska verksamheten flytta in i nya Raoul Wallenbergskolan i Bagartorp som öppnar till hösten.

Hos föräldrar och ungdomar finns oro.

– Ingen vuxen vill spendera tid på sin arbetsplats på sin ledig tid, så varför är detta det Solna stad erbjuder våra ungdomar i Bagartorp? Det är redan ett utsatt område, och det kommer inte bli bättre när våra ungdomar inte har någonstans att vara på kvällar och helger, skriver en förälder i ett mejl till Mitt i Solna.

En som brukar vara på Ungdomstorget menar att de nya lokalerna är små, illa anpassade för fritidsverksamhet och en del av skolmatsalen.

– De som kommer hit är högstadieelever. Man vill chilla i soffor, spela biljard och pingis. Jag har svårt att se det i de nya lokalerna. Det känns också konstigt att vi ska vara i en privatskola, att ungdomar som inte går där inte känner sig välkomna.

Permanent plats

Men kultur- och fritidskommunalrådet Peter Edholm (L) ser inte någon sådan risk.

– Nej, vi hade motsvarande upplägg när Kurage fanns i Järvastaden. Vi har det omvända också, att elever från friskolor går i kommunala anläggningar.

Han är positiv till flytten.

– Det här blir fritidsgårdens tredje adress och nu får man landa. Det är bra att vi fått en långsiktig lösning, säger han.

Kultur- och fritidsförvaltningens chef Katarina Påhlman säger att ungdomarna kommer att ha inflytande i hur de nya lokalerna ska användas.

– Det vore tokigt om vi vuxna bestämde allt i förväg. Vi vill forma den här mötesplatsen ihop med ungdomarna.

"Fantastiskt uppköp"

Hon anser att Raoul Wallenberg-lokalerna är ett "fantastiskt uppköp".

– Lokalerna i dag är små och gamla och ligger precis vid en bar. Nu får vi lokaler i en trygg miljö på en sprillans ny skola. Jag tycker inte man ska behöva känna oro, snarare "wow, nu händer något bra för ungdomarna i Bagartorp med omnejd".

Det stämmer inte att fritidsgården enbart ska flytta in i skolmatsalen, säger Katarina Påhlman. 

– Man kommer inte att hänga i bespisningen där mat serveras utan i ett angränsande rum. Det kommer även att finnas en servering och andra rum för aktiviteter och samvaro. Vi har också en ny, fin skolgård och idrottshall som möjliggör fler aktiviteter som vi veta att ungdomarna gillar.