Föräldrar. Gallo Mamedi Norberg och Daniel Johnson, här med treåriga Ingrid, vill att Dimslöjan fortsätter att hålla öppet. "Det behövs en lösning i närområdet både på kort och lång sikt, för alla familjer i centrala Sundbyberg", säger Daniel. Foto: Alexander Kuronen

Oro när bygglovet för förskolor går ut

Vad ska hända med barnen på Dimslöjan och Bävern? Det frågar sig föräldrar när förskolornas framtid ter sig oviss.

  • Publicerad 09:07, 7 sep 2022

I somras löpte förskolan Dimslöjans tillfälliga bygglov ut, utan att någon permanent lösning kommit på plats.

– Man har haft 15 år på sig. Nu har den tiden passerat, men man har inte tänkt långsiktigt och byggt något under tiden, konstaterar Gallo Mamedi Norberg vars treåring går på Dimslöjan.

Förskolenämndens ordförande Ayla Eftekhari (S) är självkritisk.

– Det är ett misslyckande från vårt håll att vi inte inlett den här processen tidigare.

Hon tillägger att "många platser" har undersökts, i syfte att hitta en lämplig tomt för en permanent förskola.

– Men vi har inte funnit något av alternativen tillräckligt bra, så vi vill utreda ytterligare.

Överskott på platser

Samtidigt har Sundbyberg i stort ett överskott på förskoleplatser, enligt stadens budget för 2022. När de tillfälliga byggloven för Dimslöjan och Bävern har gått ut finns planer på att täcka upp underskottet i centrala Sundbyberg med de lediga platser som finns på andra håll i kommunen, står det.

Formuleringen har fått Daniel Johnson att ana oråd. Hans dotter Ingrid går i dag på Bävern, vars tillfälliga bygglov löper ut nästa år.

Nu ringer det in till plugget!

Daniel säger att en flytt till exempelvis Ursvik, som har ett överskott på förskoleplatser, skulle innebära totalt två timmars extra restid per dag för de föräldrar som inte kan ta bilen till förskolan.

– Låt i alla fall Dimslöjan som är störst stå kvar och inrym båda förskolorna där, åtminstone tills en ny långsiktig lösning är klar. Vi har haft bra kontakt med politikerna den senaste veckan och fått en positiv respons där flertalet partier förordar den lösningen, säger han.

Enligt Ayla Eftekhari har Socialdemokraterna inga planer på att lägga ner Dimslöjan innan en permanent lösning finns.

Måste betala vite

Hon är också tydlig med att inga barn på vare sig Dimslöjan eller Bävern ska behöva flytta till andra stadsdelar. Efter att Bäverns bygglov har löpt ut nästa år kan det bli aktuellt för barn där att gå över till Dimslöjan, säger hon.

– Även om det är väldigt korta avstånd i Sundbyberg är det viktigt att få ihop sitt livspussel.

Ordförande. Ayla Eftekhari (S) håller i klubban i förskolenämnden. Foto: Pressbild

Eftekharis "lekmannamässiga bedömning" är att en ny förskolebyggnad kan vara uppförd i området om cirka fem år. Under tiden tvingas staden böta för att Dimslöjan håller öppet utan bygglov.

– Vi menar att konsekvenserna med vitet är mindre än att plötsligt lägga ner förskolan och skapa oro.

Denna plan går på tvärs med det som står i budgeten?

– Det är den verklighet vi haft att förhålla oss till. Men vi måste också föregå med gott exempel som stad, så vi får inte göra det till en vana.

Skolgårdarna krymper – här har eleverna minst yta per elev

Styre och opposition eniga

Stadsmiljö- och exploateringskommunalråd Stefan Bergström (C) skriver till Mitt i att han tänker ta initiativ för att få fart på planeringen av en permanent förskola där Bävern finns i dag.

"Det är viktigt att alla de barn som går på Dimslöjan får gå kvar tills en ny förskola är byggd, och att prioritera att så många barn som möjligt kan flyttas över från Bävern till Dimslöjan under tiden", skriver han.

Även oppositionsråd Axel Conradi (M) vill se en permanent lösning i området. Han föredrar dock att en ny byggnad uppförs på Dimslöjans tomt.

Dimslöjan har i dag 133 förskoleplatser, Bävern 38.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så gick det för småpartierna i Sundbyberg

Nyheter De blev störst av de mindre Inget av de mindre partierna var särskilt nära att nå kommunfullmäktige. Det står klart när det slutliga valresultatet i Sundbyberg nu har presenterats.fredag 30/9 17:07

Så tacklar skolan högre matpriser

Nyheter Måltidschefen: "Svårt att sia" Priserna på livsmedel ökar och Sundbybergs stad följer marknaden varje dag för att hålla budgeten. "Vi är flexibla", säger Anette Appelgren, måltidschef.fredag 30/9 17:01

SL-buss beskjuten med flera skott

Nyheter Tiotal passagerare ombord Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott. "Läskigt när sådant här kryper in i ens närområde" säger en butiksanställd i Hallonbergen centrum.fredag 30/9 7:28