Från och med den 22 mars måste hockeyföreningarna i Stockholm betala för att kunna använda inomhushallarna, i enlighet med Stockholms stads taxesystem. Några som just nu kämpar med att få in pengar till hallhyran är FOC Farsta ishockeyförening, något som Expressen var först med att rapportera om.

Förutom att coronapandemin har resulterat i inkomstbortfall har även ett avtal med kommunen nyligen löpt ut, vilket innebär att hyran blir nästan dubbelt så hög som tidigare år.

Situationen har skapat oro bland spelarföräldrar som fruktar att medlemsavgifterna kommer behöva höjas, vilket i sin tur skulle resultera i att vissa barn helt enkelt inte har råd att spela hockey.

Det skulle vara fruktansvärt synd om de som kanske inte har de ekonomiska resurserna till att betala en sån medlemsavgift blir drabbade, säger Olavi Linna, vars son Herman Isenberg-Linna spelar i FOC Farsta Ishockeyförening.

Hans förhoppning är att Stockholm stad på något sätt ska kliva in och ge stöttning.

Det rimliga hade varit att se 2020 för vad det var ett katastrofår och helt enkelt ta bort den där extra avgiften.

Har startat stödkampanj

Magnus Mårtensson, föreningskonsulent i FOC Farsta ishockeyförening, säger att hyreshöjningen inte ska drabba enskilda medlemmar utan att de just nu försöker få in pengar på andra sätt.

Vi vill inte skicka ut en faktura till våra medlemmar och säga ”Hej, nu ska alla betala in det här”, utan vi vill dra in de här pengarna på andra sätt, så att alla kan spela ishockey under våren.

För att klara situationen ekonomiskt har föreningen startat en kampanj under hashtaggen #backafarstahockeyungdom. Genom olika initiativ samlas pengar in som oavkortat går till att betala istidsfakturan. Bland annat såldes en "digital semla" under fettisdagen.

Just nu förs en dialog med Stockholms stad i hopp om att kunna få ekonomisk stöttning och hålla ishallarna öppna, men med mindre än en månad kvar tills att hyreshöjningen träder i kraft har FOC Farsta ishockeyförening fortfarande inte fått några besked.

"Viktigt att ta ett helhetsgrepp"

Camilla Hagman, kommunikationschef på Idrottsförvaltningen i Stockholms stad, skriver i ett mejl till Mitt i att de är medvetna om att coronapandemin ställer till det med säsongstiderna och att "frågan om föreningslivets förutsättningar under pandemin ligger högt på agendan".

"Den hanteras på olika sätt. Den är komplex, då det inte bara handlar om en idrott utan flera olika idrotter med olika förutsättningar. Från stadens sida är det viktigt att ta ett helhetsgrepp och titta brett. Vi behöver också ta hänsyn till hur det nationella extra stödet faller ut", skriver hon.

När ett besked om extra stöttning kan tänkas ges kan hon inte svara på i nuläget.

"Men återigen, den finns i blickfånget och diskuteras kontinuerligt. Vi kommer att kommunicera till berörda föreningar och förbund när vi har något klart".