Oro hos anställda när Åhléns lager i Haninge flyttar

Haninge tappar en av sina största arbetsgivare när förlusttyngda Åhléns flyttar sitt distributionslager från Jordbro industriområde till Sigtuna. Närmare 200 arbetstillfällen försvinner från kommunen.

  • Publicerad 16:32, 15 jul 2020

Sedan 1963 har Åhléns haft sitt stora distributionslager i Jordbro industriområde.

De cirka 180 anställda har sedan 2018 vetat om att lagret ska automatiseras med robotar, men har först nyligen fått reda på att platsen för det nya lagret blir Rosersberg i Sigtuna kommun och att det tas i drift år 2022.

Anställda oroliga

– Många är oroliga. Många har sin bostad nära Jordbro och har anpassat hela sitt liv till att jobbet ligger här, säger Joakim Martinsson, klubbordförande för Handels på Jordbrolagret, till Handelsnytt.

Sedan 2016 har e-handeln blomstrat för Åhléns. Men det väger inte upp den minskade försäljningen i de fysiska butikerna.

Åhléns distributionslager ligger i Jordbro industriområde. Foto: Googlemaps

Från centralt håll är flytten till Sigtuna kommun välkommen.

– Genom vårt nya automatiserade centrallager kommer vi flytta fram våra positioner rejält för vår leveransförmåga med ökad kapacitet och kortare leveranstider i hela logistikkedjan, för att stötta vår resa mot att bli en ledande digital marknadsplats, säger Åhléns vd Gustaf Öhrn i ett pressmeddelande.

Han räknar med att fler varumärken kommer att kunna anslutas till Åhléns genom det automatiserade lagret. Samtidigt har han uppgett för Dagens industri att man räknar med att stänga flera av de 55 varuhus man har i landet.

Robotiserat

Joakim Martinsson på Jordbrolagret medger att han tror att det blir svårt att överleva för företag som inte vill robotisera.

– Så det är både med en klump och lite pirr i magen det här, säger han till Handelsnytt.

Åhléns har inte planerat några varsel och enligt Handelsnytt vill arbetsgivaren att så många anställda som möjligt av de bosatta i Haninge gör valet att börja pendla till det nya lagret i Sigtuna.

Åhléns nya lager i Rosersberg i Sigtuna norr om Stockholm öppnar 2022.