Våren står för dörren och snart är det studenten. En tid då allt fler börjar röra sig utomhus eller ställer till med fest

I skuggan av corona finns det en viss oro. Senast förra veckan kallades polisen, efter flera samtal från oroliga lokalbor, till en privat fest i Danderyd, där ett 30-tal ungdomar hade samlats.

Emilie Halvarsson, kommunpolis i Vaxholm, har tidigare arbetat vid ungdomsgruppen för lokalpolisområdet Södra Roslagen.

Hon berättar att det brukar komma in fler tips om om ungdomsfester på vårkanten. Förutom att det finns en problematik kring narkotika och alkohol på fester där ungdomar är, ser hon ytterligare ett problem när många samlas för att fira in våren.

– Det är riskerna med covid-19, där vi alla har ett ansvar för att det inte ska spridas vidare, säger hon.

– Det kan finnas en risk nu att fler vill träffas eftersom det under lång tid varit tråkigt för ungdomarna, som har fått kämpa på distans och vill träffa sina kompisar.

"Vi är förberedda"

Den 30 april är det valborgsmässoafton, då många ungdomar brukar gå på fest.

Ungdomschef i Danderyds kommun, Jonas Jonsson, berättar att de förbereder sig på att allt fler träffas ute när värmen kommer.

– Vi gör en extra satsning på föräldravandringen. Tillsammans med kommunen gör vi det för vi behöver fler trygga vuxna utomhus.

Han tror inte att det blir mer fester inomhus i år än vad det brukar vara.

– Både barn och föräldrar är varse om situationen vi befinner oss i. Många föräldrar är också hemma, vilket gör det svårare med hemmafester. Men vi är förberedda på att det blir mer ungdomar som träffas utomhus, säger han.

Ungdomsfest – inte ett brott

Vi frågar Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen, om det kan vara olagligt att arrangera stora fester i hemma med anledning av den nya pandemilagen.

– Nej, men det kan vara ett olämpligt beteende, säger han.

– Men sedan är det en annan sak om någon hyr en lokal för privatfest, då är det något annat och länsstyrelsen har ett tillsynsansvar.