Nya fordon. Flytten kommer att innebära längre avstånd till en del vårdtagare, så för att underlätta logistiken ska kommunen köpa in flera transportmedel till verksamheterna. Foto: Mostphotos

Oro för smitta när hemtjänsten flyttar

Flera enheter inom hemtjänsten flyttar till en lokal för att spara hyra. Det har skapat oro bland anställda som ifrågasätter hur smittsäkert det är mitt under pandemin.

  • Publicerad 11:15, 12 feb 2021

Fyra enheter med runt 120 anställda inom hemtjänsten i Haninge ska från slutet av februari flytta till en gemensam lokal.

Anledningen är att kommunen behöver skära ner på lokalkostnader.

Det här har väckt mycket oro bland de anställda inom hemtjänsten, och ifrågasätts inte minst för att det görs mitt under coronapandemin. Man är orolig att risken för smittspridning ökar, vilket kan få allvarliga konsekvenser eftersom de i behov av hemtjänst tillhör riskgrupp.

– Man tycker att det är idiotiskt. Det är många som har kontaktat mig om det, och tycker att det är konstigt att allt bara handlar om att spara pengar, säger skyddsombudet Karolin Björnö, som berättar att beskedet om flytten kom utan förvarning.

Hon tror att ett 50-tal anställda kommer att visats i lokalen samtidigt, men att det inte har presenterats någon plan för hur man ser på riskerna med smittspridning.

– Jag har fått höra från cheferna att vi får försöka lösa problemet när det kommer, säger Karolin Björnö.

Ingen från förvaltningen eller politiken har velat ställa upp på en muntlig intervju, om varför den här flytten genomförs. Till slut skriver hemtjänstchefen Maria Willix i ett mejl:

"En flytt är alltid komplicerad och självklart så visste vi inte om att det skulle pågå en pandemi när den här flytten planerades. Vi kommer fortsatt följa våra rutiner för att minimera risken för smittspridning av covid-19".

Gemensam lokal

Flytten innebär att Handen och Brandbergens hemtjänst ska utgå från Hantverkarvägen, och att Västerhaninges hemtjänst flyttar Handens hemtjänst gamla lokal.