Christin Hallström och hennes make Niclas är oroade över rivningen vid barnens förskola. Foto: Läsarbild Niclas Hallström

Oro för barnens hälsa efter rivningsbeslut

I går bestämde M och L att rivningen av Norrbergsskolan ska starta redan innan förskolorna intill har tömts. Beslutet oroar föräldrar.

  • Publicerad 13:24, 13 jul 2018

– Det känns inte så bra, säger Christin Hallström, mamma till Vincent 3 år och Cornelia 5 år som bägge går på Montessoriförskolan Vaxholm, bara cirka åtta meter från rivningsdömda Norrbergsskolan.

– De som beslutar kör sin eget race, men det är ju framkallande av fara för barn. Just kvartsdamm har man ju hört om. Det färdas med luften och kan bli cancerframkallande om 10-20 år. Det känns inte så kul.

Cancerframkallande asbest- och kvartsdamm

– Det är det väldigt nära byggarbetsplatsen, med mycket fordon och så finns det risk för olyckor också, säger hon och påminner om olyckan för många år sedan då en byggkran föll på dåvarande Pålsundsskolan.

– Som förälder är man orolig över att barnen ska vara vid en byggarbetsplats med kvartsdamm, asbest och annat.

 

Det är bara cirka åtta meter mellan förskolan och Norrbergsskolan. Mellan barnens gård och skolan är det fem meter.

Tidigare har även Centerpartiet och MIljöpartiet varit starkt emot att rivningen sker innan förskolorna Lillstugan och Lägerhöjden hittat nya lokaler och kallat en rivning innan dess för ”oansvarig ur ett barnperspektiv”.

Men varken Moderaterna eller Liberalerna har hörsammat det och i går fattade partierna på egen hand beslut som innebär att rivningen kan sätta i gång redan 6 augusti – flera månader innan förskolorna beräknas kunna flytta.

Det är ju barnens hälsa som är viktigast

Christin Hallström, mamma

– Jag bryr mig inte om att vissa politiker vill riva skolan, men jag vill inte att de ska börja riva innan barnen har sin verksamhet på annan plats. Det är ju barnens hälsa som är viktigast, säger Christin Hallström.

Namnsinsamling vittnar om oro

Christin är inte ensam om att känna oro. Sedan i torsdags (12/7) pågår en namninsamling för att stoppa rivningen åtminstone till efter valet. Vid lunchtid dagen därpå hade närmare 100 personer skrivit på och flera nämner dagissbarnens utsatta läge som skäl:

”(Jag) vill inte att rivning skall ske medans barn fortfarande vistas i närområdet” skriver en man. Andra skriver ”barnen ska inte vara i ett rivningsområde” och ”jag vill inte att skolan rivs före valet, och inte förrän ersättningslokaler ordnats för förskolebarnen!”