Det är svårt att få unga tonåringar som påbörjat en kriminell karriär att vilja byta bana, enligt Frida Nordlöf gruppchef i lokalpolisområde Rinkeby och Samuel Sjöö, kommunpolis i lokalpolisområde Vällingby. Foto: Josefin Thureson Kämpe

Oro för att fler unga i Västerort dras in i kriminalitet

Narkotikaförsäljningen på gator och torg, som länge varit prioriterat inom Västerorts lokalpolisområden, ökar. Nu tar Vällingbypolisen hjälp av rektorer i sin stadsdel – och i Järva är fokus att stoppa tonåringar från att ta över efter att flera etablerade kriminella i området spärrats in.

  • Publicerad 11:42, 17 okt 2019

De senaste två åren har de lokala kriminella nätverken i Stockholm, som framför allt sysslar med narkotikaförsäljning, blivit fler, enligt en rapport från underrättelseenheten inom Stockholmspolisen, som kom häromveckan.

LÄS MER: Polisen: Kriminella jobbar på fritidsgårdar

Förra veckan dömdes sex personer för en grov misshandel som skedde i Tensta i somras, samt för narkotikabrott. Flera av dem till långa fängelsestraff.

LÄS MER: Långa fängelsestraff för grov misshandel

– Sedan de greps har många uttryckt att det har blivit mycket lugnare på torget i Tensta, men det finns ju alltid en bas med unga killar som nu vill ta över narkotikaförsäljningen. De nya har dock inte samma våldskapital ännu och inte samma organisatoriska förmåga, säger Frida Nordlöf, gruppchef i Rinkeby.

Svårt att motivera

Polisen samarbetar i det förebyggande arbetet med stadsdelarna, men det är svårt att få unga tonåringar som påbörjat en kriminell karriär att vilja byta bana, enligt Frida Nordlöf.

– 15-16-åringar är ofta omotiverade. De har ännu inga domar, inga skulder, de bor hemma, har skola att gå till när de vill, kan hänga på fritidsgården. De skaffar sig status och blir populära bland tjejer, säger hon.

När samma personer passerat 20-strecket och fortfarande lever samma liv är det en annan sak. Då har de ofta flera domar, inget körkort, kan inte redovisa inkomst och har ingen möjlighet att flytta hemifrån

– Deras status sjunker. Många känner stress och blir deprimerade, säger hon.

Hur gör ni för att ändå komma åt de yngre "omotiverade" innan det går så långt?

– I stället för att bara fokusera på platserna där försäljningen sker punktmarkerar vi personerna det handlar om. Vi kartlägger dem och fokuserar på individen, det är viktigt att vi inte gör det lätt för dem, säger Frida Nordlöf.

Att polisens arbete gör att problemet "flyttar runt" är inget negativt eftersom det ofta innebär en försvagning av problematiken, menar hon, men efterlyser samtidigt hjälp från allmänheten.

– Om man ser förflyttningar vill vi att folk hör av sig, det betyder jättemycket för oss. Särskilt nu när det börjar bli kallt, och handeln ibland flyttar inomhus i nån tvättstuga eller trappuppgång, säger hon.

Slår sig ihop med rektorer

I Hässelby-Vällingby brukas narkotika "på i stort sett varenda skolgård" på kvällar och helger, enligt Samuel Sjöö, kommunpolis i Hässelby-Vällingby.

– Nu har samtliga rektorer, stadsdelen och vi på polisen gemensamt uppmanat vuxna i området att kvällsvandra. Samverkansbiten är jätteviktig, säger Samuel Sjöö.

LÄS MER: Rektorer agerar mot droger på skolgårdar

Under året har ett par grovt kriminella hemmahörande i Hässelby kommit ut efter avtjänade fängelsestraff. I Järva har polisen uttryckt oro för en upptrappning av våldet under hösten, i och med att fem män med kopplingar till kriminella grupperingar i Järva släpps ut, vilket vi rapporterat om tidigare.

LÄS MER: Rinkebypolisen: "Oro för att våldet trappas upp"

– De som släpps har har sonat sitt straff och de möts upp av samhället på olika sätt när de kommer ut. Just nu är läget lugnt i Järva, men det kan ändras från en dag till en annan, säger Frida Nordlöf.

Samuel Sjöö är inne på samma linje:

– De som släppts har vi koll på. Just nu är oron störst för de yngre på torgen, säger han.

Större fokus på köparna

Hos Vällingbypolisen har underbemanning länge varit ett stort problem men till våren utökas styrkan med 16 nya poliser, vilket Samuel Sjöö hoppas ska frigöra tid för att även fokusera på ungdomar som köper och brukar narkotika, inte bara säljarna.

– Innan gjorde vi hembesök och satt ner och pratade med dem och deras föräldrar. Det är viktigt, men vi har inte kunnat göra det på länge, säger han.

Både han och Frida Nordlöf menar också att en för stor del av den vård som erbjuds till minderåriga som åker fast för narkotikabrott bygger på frivillighet.

– Självklart finns LVU* men det är ingen långsiktig lösning. Målet är inte att omhänderta fler barn och ungdomar men insatser som enbart bygger på frivillighet i familjer som har stora problem gynnar sällan någon, säger Frida Nordlöf.

* LVU står för Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga och reglerar tvångsomhändertagande av unga personer.