Ersta sjukhus. Foto: Mostphotos

Oro efter besked om nedläggning av sjukhus

I förra veckan föreslog landstinget att upphandla stora delar kirurgin som bedrivs på Ersta sjukhus, och därmed stänga ner delar av verksamheten. Protesterna blev högljudda och under gårdagen valde man att skjuta på beslutet. – Oron finns fortfarande kvar, säger Jan-Åke Zetterström, chef för Ersta sjukhus.

  • Publicerad 14:14, 24 jan 2017

Förra veckan fick personalen på Ersta sjukhus en chock. I ett tjänsteutlåtande från hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholms landsting föreslog man att stora delar av Ersta sjukhus avancerade kirurgi ska flyttas till länets akutsjukhus i samband med en ny upphandling. En namninsamling drogs igång under helgen och oppositionspolitiker reagerade starkt.

– Underlaget är häpnadsväckande tunt, ingen som helst konsekvensanalys har gjorts, säger Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd i ett pressmeddelande.

”Oron finns fortfarande kvar” – Jan-Åke Zetterström, chef för Ersta sjukhus

Men under måndagen valde hälso- och sjukvårdsnämnden att skjuta på förslaget.

– Det välkomnar vi, men oron finns fortfarande kvar. Vi har ett avtal som sträcker sig hela 2017, men vad som händer sedan vet vi inte, säger Jan-Åke Zetterström, chef för Ersta sjukhus.

Olagliga upphandlingar

Mitt i har tidigare rapporterat om att landstinget fått böter efter olagliga upphandlingar. Enligt tjänsteutlåtandet var det längesen någon upphandling gjordes med Ersta sjukhus och man har därför tappat kontrollen för kostnaderna för kirurgin som utförs.

Man vill därför göra en ny upphandling för att följa lagen samtidigt som man vill få en bättre uppfattning av hur mycket vården kostar genom de anbud man får i en upphandling.

– Ersta sjukhus har en omvittnat bra verksamhet med kvalitativ och god vård, men lagen kräver upphandling. Krav på upphandling av kirurgi-avtalet med Ersta är också den signal vi fått från statliga myndigheter. Jag vill också få klarhet från Konkurrensverket och andra hur de anser att vi kan samarbeta med idéburna aktörer som Ersta, säger Anna Starbrink (L) i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket granskar

Jan-Åke Zetterström blev förvånad över att man plötsligt vände riktning från att göra vårdval på stor del av den specialistsjukvård som Ersta bedriver, till att upphandla i enlighet med LOU (lagen om offentlig upphandling). Han vill få också bättre klarhet i mer exakt vad som dras tillbaka från sjukhuset.

– Vad innebär det för oss om man upphandlar kardiologi, gastroenterologi och kirurg i öppen vård? Det är stora delar av vården som bedrivs på vårt sjukhus.

Med tanke på att landstinget ser över sin upphandlingar, kunde ni inte se det här komma? 

– Vi vet att avtalen har förlängts år efter år och att Konkurrensverket började granska avtalen i somras. Däremot visste vi inte att landstinget var på gång att upphandla stora delar av kirurgin då man länge haft som inriktning att göra vårdval av denna specialitet. Vi välkomnar Anna Starbrinks förslag att utreda mer kring hur avtalen och upphandlingarna ska se ut. Men i ett bredare perspektiv behöver man diskutera svensk lagstiftning.