Örnsbergsföretag sadlar om i krisen – gör skyddsvisir

Örnsbergsföretagen jobbar till vardags med mässor och event. När beställningarna sinade på grund av coronaviruset tänkte ledningen om. Nu tillverkas i stället skyddsvisir till vården. – Det har ingett nytt hopp, säger vd:n Fredrik Cöster.

  • Publicerad 12:00, 9 apr 2020

Företagen Brandworks och Signworks i Örnsberg jobbar normalt med inredning till mässor och event. Men i coronakrisen har uppdragen sinat. För att få något att göra, som även gör nytta, har företagen nu börjat tillverka skyddsvisir till vårdpersonal.

– En kollegas fru är läkare och hon tipsade om att det fanns ett jättestort behov av visir. Vi tog fram en prototyp som vi visade upp för upphandlare och sedan jobbades om för att passa vården, berättar vd:n Fredrik Cöster.

Hittills har företaget fått 47 000 beställningar till olika vårdinrättningar i Stockholm.

– Det är jättekul verkligen.

Minst 47 000 visir ska tillverkas – men Örnsbergsföretaget fortsätter tillverkningen så länge det finns beställningar. Foto: Simon Gate

Delar med sig av tips till andra företag

Förutom att vården får tillgång till fler skyddsvisir ger det också företagets anställda mening under en krisperiod.

– Det blir en positiv stämning bland medarbetarna. Från att inte har något att göra till att ha massor att göra, det har ingett nytt hopp.

Designen på visiren är fri, för att andra företag ska kunna göra samma sak.

– Flera företag har kontaktat oss för att fråga hur vi gjorde. Vi har valt att ha open source på designen, det bara måste ut visir till alla.

Projektledaren Helene Söderberg visar upp ett färdigt visir. Foto: Simon Gate