Dröjer. Polisens planerade övervakningskameror på gångbron över Kanholmsvägen och i korsningen Edövägen-Kanholmsvägen dröjer. Foto: Sacharias Källdén

Orminges poliskameror dröjer

Övervakningskamerorna som polisen planerar att sätta upp i Orminge skjuts på framtiden. – Det är inte planerat i närtid, säger Anna Karlsson, tillförordnad kommunpolis i Nacka.

  • Publicerad 05:00, 17 jun 2021

Det är klart att det hade varit en fördel om vi haft kameror i samband med branden

Anna Karlsson, tillförordnad kommunpolis i Nacka, medger att barn under 15 år rekryteras av äldre kriminella i Orminge. Men att problemet finns på fler håll.

– Det är så rekryteringar till kriminella gäng ser ut, det finns inom alla kommundelar äldre som utnyttjar yngre att utföra ärenden.

Prioritering

I februari meddelade Nackas närpolischef Karin Berggren att polisen på grund av ”ordningsläget” skulle sätta upp övervakningskameror i Orminge. Men än har inga satts upp.

– Dels tar det tid med infrastruktur att få kameror på plats. Dels är det en resursfråga och prioritering. Orminge är inte en plats som har hög kriminalitet jämfört med andra i Stockholms län. Jämfört med exempelvis Södertälje bedöms vår lägesbild betydligt lägre, säger Anna Karlsson.

Fler poliser

Men hon tycker att kameror vore en fördel i vissa lägen.

– Vi ska ju inte ha näringsidkare som Folkan som känner sig hotade och det är klart att det hade varit en fördel om vi haft kameror i samband med branden. Men sedan ska man kunna identifiera personerna på bilderna också, säger hon.

För att möta problemen och öka tryggheten i Orminge och andra centrum i Nacka, Värmdö och Tyresö har Nackapolisen i år åtta områdespoliser i stället för två.

– Det gör att vi kan synas mer och jobba mer med direktsamverkan inte bara åka ut när det kommer ett larm, säger Anna Karlsson.

Händelser som sticker ut i Orminge

I oktober brände någon ner Boo Folkets hus.

I januari knivhöggs och rånades en man på Ormingeringen som borstade snö från sin bil.

I mars besköts Folkans fritidsgård på Edövägen.

I maj blev en man i 70-årsåldern och hans hund nedsparkade av två personer på moped vid Sarvträsk.

Visa merVisa mindre