Mot pensionen. Örjan Noreheim har jobbat på Systembolaget i nästan hela sitt vuxna liv. Foto: Pekka Pääkkö

Örjan tackar för sig efter 40 fina år på Systembolaget

Under 40 år på Systembolaget har Örjan Noreheim varit med om en hel del. Snart arbetar han sista dagen i butiken på Jarlaplan. Livet som pensionär väntar – och kanske en bok om arbetsplatsen.

  • Publicerad 06:00, 12 apr 2022

Finns ­tankar om att skriva en bok om Systembolaget

Om du har handlat på Systembolaget på Östermalm eller i Vasastan de senaste 40 åren är det mycket möjligt att du känner igen honom.

Och är det inte i butiken på Jarlaplan som du har fått ett vintips eller två, så kanske du har sett honom på Karlavägen eller växlat några ord i butikerna på Sveavägen, i Fältöversten eller på Regeringsgatan (som nu är flyttad till PK-huset).

– Otroligt många trevliga kunder har passerat genom åren och jag skulle vilja skicka en varm hälsning till dem alla. Jag har alltid upplevt att jag fått en personlig kontakt, det beror nog mycket på om man bjuder på sig själv eller inte.

Den 23 april gör Örjan Noreheim sin sista dag i butiken på Jarlaplan, sedan går han i pension efter drygt 40 år på Systembolaget. Det första gjorde han som vikarie, för en kvinna som brutit benet, i butiken i hemstaden Östersund.

Men merparten av åren har han tjänstgjort i Vasastan och på Östermalm, där han började arbeta i butiken i Fältöversten 1983.

– Jag blev förundrad över hur många kunder det var i butiken. Det kunde stå hundra på kö, och det hände att en del sålde sina kölappar vid dörren.

Namn: Örjan Noreheim.

Ålder: 65.

Bor: Artillerigatan.

Aktuell: Går snart i pension efter drygt 40 år på Systembolaget, varav 14 som butikschef.

Familj: Hustrun Sonja, barnen Edwin och Dawid, barnbarnet Leon, 3 månader, och katten Mosse, 18 år.

Äter helst: Husmanskost som isterband med röd­betor och potatis, eller en bra oxfilé med en rejält stark pepparsås.

Kuriosa: Gjorde FN-tjänst efter lumpen och var fem vändor på Cypern och i Libanon mellan 1978 och 1983.

Visa merVisa mindre

Genom åren har både bolaget och kunderna förändrats åtskilligt, berättar Örjan. Det finns också stora geografiska skillnader i köpmönstren.

– På Östermalm är de vinintresserade och går gärna upp ett snäpp i pris. När jag jobbade i Farsta var det något mer spritförsäljning, och i fjällen är det många som köper några öl till bastun.

De senaste åren är det just öl i olika former som har varit den starkaste trenden. I Göteborg har Systembolaget en butik som enbart säljer öl, och Örjan har föreslagit att man ska öppna en likadan här i Stockholm.

– Det finns ett stort intresse och bredd i utbudet. Vissa sorter kostar över hundra kronor för en flaska.

Som representant för Systembolaget, vars uttalade mål är att begränsa alkoholkonsumtionen, är han mer restriktiv när det gäller de egna preferenserna och nöjer sig med att konstatera att han gärna tar ett glas vin eller en öl ibland.

Men på butiksgolvet delar han gärna med sig av vintips. Kunder som ber om dryckesförslag till färdigkomponerade menyer är vanligt.

– Systembolaget har ett otroligt utbud och en service du inte får någon annanstans. Du kan även till exempel lämna tillbaka varor och få pengarna tillbaka.

Epok. Inte en bag in box så långt ögat kan nå – på den här tiden var Systembolaget något helt annat. Bild från 1960-talet. Foto: Systembolagets arkiv

Frivillig. Under sin FN-tjänst träffade Örjan Noreheim sin fru Sonja. Eftersom hon redan bodde i Stockholm då var det där jämtlänningen Örjan hamnade. Bild från Svenska FN-sjukhuset i södra Libanon, 1982. Foto: Privat

Vid sidan av sitt arbete är skrivandet ett av Örjans stora intressen. Han är aktiv på Facebook och har skrivit två diktböcker.

– Många kunder har pratat om böckerna. En del har köpt dem, och jag har fått frågan om det inte ska bli en tredje.

En tredje bok kan det mycket väl bli. Men då tar han sannolikt steget till en annan genre.

– Det finns tankar på att skriva en bok om Systembolaget. Men då skulle jag vilja få ut den på ett förlag, det är både dyrt och omständigt att trycka och distribuera böcker själv.

Det finns något....

Det finns något bortom denna sekund,

tiden tickar för dig och mig, urtavlan rund.

Det finns något bortom rum och tid,

planeter vackra i universum på glid.

Det finns något vackert i kärlek,

sakta en hand på kinden smek.

Örjan Noreheim

Visa merVisa mindre

Mot pensionen. Örjan Noreheim har jobbat på Systembolaget i nästan hela sitt vuxna liv. Foto: Pekka Pääkkö