Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lämnar mötet med Ica-handlaren Örjan Josefsson på torsdagsförmiddagen. Innan det var dags för nästa programpunkt fick Kristersson se butiken i Bro centrum. Foto: Claudio Britos

Örjan mötte Ulf i lunchrummet

Under torsdagen fick Bro centrums Ica-handlare Örjan Josefsson finbesök inne på lagret. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kom för att lyssna till hur Örjan arbetat för att göra Bro till en bättre plats.

  • Publicerad 17:03, 15 okt 2020

Bakom mjölkbackar och lådor med torrvaror står två uniformerade poliser.

Mitt i:s utsända går vidare in på lagret, en tung dörr går upp, och där bakom står Upplands-Bros kommundirektören Ida Texell jämte politiska sekreterare och allehanda pressmänniskor längs väggarna i en kortare korridor.

Mötesplatsen: lunchrummet

Inne i Ica-butikens lunchrum hörs en stämma som vi känner igen: handlaren Örjan Josefssons. Han pratar passionerat om senaste tidens arbete för samhället kring hans butik, särskilt projektet BID som han varit med och startat. Där samverkar kommunen med polis, skola, handel och fastighetsägare.

Örjan Josefsson berättar om sitt arbete i Bro för Ulf Kristersson. Med vid mötet fanns även kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) och Oscar Palmér, butikschef. Foto: Claudio Britos

På andra sidan bordet sitter moderaternas partiledare Ulf Kristersson, mellan dem står ett stort fat med bullar - tillsynes orört.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) lyssnar på samtalet mellan Örjan och Ulf, han ser stolt ut.

Det här diskuterades

Samtalet pendlar mellan minderåriga brottslingar, socialtjänstens roll kontra polisen och vilka lokala utmaningar Upplands-Bro står inför.

Sällskapet avslutar mötet inne på lagret för att vandra vidare ut i centrum. På programmet stod nu "promenad i Bro centrum" – men ute är höstvinden påtaglig och partiledaren efterfrågar sin jacka då Mitt i får en pratstund.

Hur gick det till när Ulf Kristersson kom till Bro?

– Jag läste en intervju med Örjan och då vet jag att jag sa till någon av mina medarbetare att det här tycker jag låter som en person som har tänkt. Både på vad han själv sysslar med och vad man kan göra gemensamt med andra som har annat ansvar, sådana människor tycker jag det är kul att träffa, säger Ulf Kristoffersson. 

"Spännande och roligt att Ulf ville komma hit"

En av moderatledarens medarbetare kontaktade Örjan Josefsson och föreslog ett möte, ”jag tror inte att det var mer komplicerat än så", konstaterar Kristersson och tittar på Örjan Josefsson som står precis intill bland säpovakter, fotografer, kommunpersonal och kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) som senare skulle visa Kristersson kommunens trygghetscenter.

– Ja, jag sa ju det att det var spännande och roligt att Ulf ville komma hit och prata med mig, så gärna var mitt svar, säger Örjan Josefsson.

Dagens huvudpersoner utanför butiken i Bro centrum. Foto: Claudio Britos

Men är det en Ica-handlares roll att lösa samhällets problem?

– Nej, det är klart att det inte är. Men har man en butik som påverkas negativt om det kommer in människor som stjäl och stökar, men samtidigt har möjlighet att ge praktikplatser och kanske involvera människor, då är man en del av samhället. Det tror jag att de flesta företagare tycker idag.

Örjan om dagens möte

Örjan Josefsson beskriver mötet med moderatledaren som bättre än vad han hade förväntat sig.

– Han lyssnar och är påläst, jag tror vi har samsyn i jättemycket frågor.

– Det ger mig lite kraft att orka och gå vidare att jag får den här uppmärksamheten, det tyder kanske på att jag gör någonting som är rätt.

När sitter Stefan Löfven i lunchrummet?

– Jag pratar och lyssnar på alla som vill prata och lyssna på mig. Jag kan inte säga när han kommer, men han är välkommen om han vill komma, säger Örjan Josefsson.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45