Målar. På fritiden brukar Örjan Ekström måla, i sin ateljé på balkongen. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Örjan i Vårby fick dubbelt så dyr hemtjänst

Vårbybon Örjan Ekström har i åtta år varit beroende av hemtjänsten för bland annat diskning och städning. Men i år blev notan plötsligt mer än dubbelt så hög. "Om man bara behöver städning, ser vi att man har möjlighet att istället använda RUT-tjänster", säger Karl Henriksson (KD), ansvarigt kommunalråd.

  • Publicerad 15:36, 19 jun 2019

För åtta år sedan ramlade Örjan Ekström i sin lägenhet i Vårby. Han hade sedan flera år tillbaka varit en pigg och kry heltidspensionär, som utan problem tagit itu med alla vardagens sysslor. Men i och med fallet förändrades mycket. Han drabbades av bestående ryggbesvär och fick svårt att klara sig på egen hand.

– Man ville ju slippa fråga barnen om hjälp, de hade redan så mycket annat att stå i. Så när jag blev rekommenderad att ansöka om hemtjänst gjorde jag det, berättar Örjan.

Sedan dess har hemtjänsten hjälpt honom med bland annat städning, tvätt och diskning – sysslor som inom hemtjänsten går under namnet servicetjänster. Varje månad får han hjälp i totalt tolv timmar, vilket kostat honom strax över 900 kronor i månaden.

Avgifterna höjdes

Men i slutet av förra året beslutade Huddinge kommun att hemtjänstens avgifter för servicetjänster skulle höjas. Detta har påverkat många av kommunens äldre – inte minst Örjan Ekström.

– En dag fick jag ett brev på posten där det stod att avgiften skulle höjas till det dubbla, att det skulle kosta 1918 kronor i månaden.

Anne-Marie Sandberg, socialdirektör i Huddinge kommun, menar att det finns en helt logisk förklaring till den stora höjningen.

– Man brukar ha en indexuppräkning varje år, där avgifterna kan höjas eller sänkas. Men i hemtjänsten har man inte haft det på flera år. Oftast blir det inte en så stor höjning, som det blev den här gången när det var flera år emellan.

Disk. Köksbänken är full av odiskade tallrikar och glas, som Örjan Ekström inte kan ta itu med på egen hand. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Trots denna förklaring går en dubbelt så hög hemtjänstavgift knappast obemärkt förbi, menar Örjan Ekström som har en pension på drygt 13 000 kronor i månaden.

– Jag har inte råd nu. Jag kommer inte kunna ha kvar hemtjänsten, säger Örjan Ekström.

Borde inte kunna hända

Men Karl Henriksson (KD), kommunalråd i Huddinge kommun, menar att detta inte är något som avgiftshöjningarna borde kunna resultera i.

– Om man har mycket låga inkomster behöver man ju inte betala för hemtjänsten överhuvudtaget, eftersom man måste ha ett visst belopp kvar efter att man har betalat för hemtjänsten, säger han.

Och Anne-Marie Sandberg, socialdirektör i Huddinge kommun, instämmer i detta.

– Ingen ska behöva betala mer än vad man klarar av. Om man inte har så hög pension är man ganska skyddad, eftersom man har ett maxbelopp för vad man ska betala, berättar hon.

Örjans anses ha en medelhög inkomst, där han efter att betalat hyra, mat och hemtjänstavgiften bör ha tillräckligt mycket pengar kvar för att leva ett bra liv. Om så inte är fallet finns det andra alternativ, menar Karl Henriksson.

– Om man bara behöver städning, ser vi att man har möjlighet att istället använda RUT-tjänster. Att köpa tjänsterna och få ett skatteavdrag den vägen kan vara mer lönsamt. Och det gör ju att vi kan fokusera våra resurser på de som har de största behoven.

Så bestäms priset

Avgiften för hemtjänst bestäms dels av vilken typ av hjälp du får av kommunen och hur mycket, och din inkomst.

Omsorgsavgifterna ligger på mellan 522 och 2 089 kronor i månaden. För service, som tvätt och städ, kostar det 311 kronor i timmen.

När du har betalat din boendekostnad och hemtjänstavgiften ska du som ensamstående ha minst 5 249 kronor kvar, som gift minst 4 435 kronor. Har du inte det så ska hemtjänstavgiften sänkas.

Källa: Huddinge kommun

Visa merVisa mindre