”Orimliga krav ställs på Saga Berlin”

Förra veckan kom domen mot konstnären Saga Berlin. Hon dömdes för grov skadegörelse och ska nu betala skadestånd till Stockholms stad på 280 860 kronor. ”Ett orimligt krav”, enligt juristen Mårten Schultz.

  • Publicerad 14:20, 29 okt 2018

Häromdagen kom domen mot konstnären Saga Berlin. Hon dömdes för grov skadegörelse och ska nu betala skadestånd till Stockholms stad på 280 860 kronor.

Svenska dagbladet skriver juristen Mårten Schultz att kraven som ställs på Saga Berlin är orimliga, och att skadeståndet är alldeles för högt.

I domen framgår det att Saga Berlin är sjukskriven efter att ha skadats allvarligt i terrorattentatet på Drottninggatan. I vissa fall kan skadestånd sättas ned ifall det anses ”oskäligt betungande” för skadevållaren att betala. Mårten Schultz anser därför att domstolen är väldigt sträng, då de inte valt att sätta ned skadeståndet.

I tingsrätten framförde Saga Berlin att Hägerstensbadet redan var nedklottrat, och att hon därför också betalar för saneringen av det tidigare klottret.

”Det är rimligt att den som döms för skadegörelse av allmän egendom blir skyldig att betala ersättning för den skada brottet medför. Det är däremot inte rimligt att kommunen därutöver ska kunna vältra över kostnaden för standardförbättringar av den skadade egendomen på den som döms”, skriver Mårten Schultz.

En insamling med hashtaggen #backaSaga startades för att stötta Saga Berlin, och idag meddelade facebooksidan bakom hashtaggen att målet på 300 000 kronor är nått.