Jättearrangemanget Tiomila riskerar att ställas in. Det är en svår uppgift att skjuta fram tävlingen till ett senare datum. Foto: Mostphotos

Orienteringstävlingen Tiomila riskerar att ställas in

Årets upplaga av orienteringstävlingen Tiomila skulle ha avgjorts i Kungsängen den 2-3 maj. Nu står det dock klart att tävlingen antingen flyttas framåt i tiden eller helt ställs in.

  • Publicerad 21:04, 18 mar 2020

Tiomila är ett jättearrangemang med över 1 000 lag från när och fjärran.

Nu är det klubbat och klart att tävlingen antingen kommer att flyttas eller ställas in, enligt ett pressmeddelande.

– Det är ett väldigt tråkigt beslut att ta, men det fanns inget alternativ, säger Christer Nordström, ordförande i Föreningen Tiomilakavlen.

Få hade räknat med tävlingen

Med anledning av den rådande coronasituationen ställs i princip alla större arrangemang i närtid in, alternativt skjuts på framtiden.

Regeringen har förbjudit sammankomster med fler än 500 personer. Svenska Orienteringsförbundet har därefter förordat max 300 anmälda deltagare per tävling.

De har även slagit fast att tävlingarna tillsvidare endast är öppna för aktiva som bor i eller i närheten av aktuellt distrikt samt för aktiva som representerar en klubb i aktuellt distrikt.

Med detta underlag hade få räknat med ett Tiomila i början av maj.

Ingen enkel uppgift att flytta

Nu förs diskussioner tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet för att utröna om det finns någon möjlighet att flytta årets Tiomila till ett senare datum. Men då tävlingskalendern redan är fylld av arrangemang under hösten är uppgiften inte enkel.

Även de ekonomiska konsekvenserna för föreningar och deltagare kommer att utredas, oavsett vilket scenario som blir verklighet.

Inom kort förväntas man kunna meddela om arrangemanget kan flyttas samt informera om ekonomiska konsekvenser för föreningar och deltagare.