Orient Markt i Hallonbergens inomhuscentrum var en gång en butik på 325 kvadratmeter. 2013 fick handlaren Yacob Daliabo besked om att han inte längre skulle få ha kvar lokalen.

Centrumet skulle byggas om och Yacob Daliabo fick i stället ett korttidskontrakt på en mindre lokal och blev muntligt lovad två nya, en butikslokal och en restauranglokal, när bygget var klart.

Men ombyggnationen avbröts när Förvaltaren sålde lokalerna till Balder och livsmedelsbutiken är fortfarande kvar i den lilla lokalen.

Avslag i två distanser

Yacob Daliabo menar att han har förlorat pengar på att flytta utan att få de nya lokalerna. Han drog tvisten till domstol – och förlorade 2019 mot Förvaltaren i tingsrätten. Han fick då dessutom betala Förvaltarens rättegångskostnader på drygt en halv miljon kronor. Domen överklagades till Svea hovrätt av Yacob Daliabo. Även där förlorar han nu tvisten och tvingas betala ytterligare 118 000 kronor för Förvaltarens rättegångskostnader där.

– Sedan dagen domen kom har jag inte sovit mer än tjugo timmar. Jag mår så dåligt, säger Yacob Daliabo.

Han har fortfarande hyreskontrakt med Förvaltaren men hoppas kunna skriva ett nytt avtal med den nya fastighetsägaren Balder i stället för samma lokal. Men handlaren vill fortfarande ha ekonomisk ersättning från Förvaltaren. Pengarna för rättegångskostnaderna har han inte i dag.

– I värsta fall får jag lägga upp avbetalningsplan för att jag ska kunna fortsätta överleva. Jag är 53 år, om jag stänger här var ska jag jobba någonstans då? Jag har inte råd att starta något nytt, säger han.

Marcus Göpel, fastighetschef på Förvaltaren via presskontakt, säger att han förstår att Yacob är besviken över att det utvecklingsplanerna av centrumet inte blev som planerat.

– Vi är alltid måna om att ha en god relation med våra hyresgäster och hitta lösningar som fungerar för alla parter, och tycker såklart därför att det är beklagligt när det går så långt så att ärenden behöver lösas i domstol, skriver han i ett mejl till Mitt i.