Tvist. Yacob Daliabo, som driver Orient Markt i Hallonbergen, ska överklaga till Högsta domstolen. Foto: Maria Lilja

Orient Markt förlorade mot Förvaltaren – igen

Yacob Daliabo som driver Orient Markt i Hallonbergen centrum har stämt Förvaltaren på miljonbelopp för lokaler som han blivit lovad, men inte fått. Han förlorade tvisten i tingsrätten. Nu har han även fått avslag i hovrätten och planerar att ta fallet till Högsta domstolen.

  • Publicerad 08:00, 11 nov 2021

Jag har blivit lurad av Förvaltaren, men jag ger inte upp utan måste gå vidare

Orient Markt i Hallonbergens inomhuscentrum var en gång en butik på 325 kvadratmeter. 2013 fick handlaren Yacob Daliabo besked om att han inte längre skulle få ha kvar lokalen.

Centrumet skulle byggas om och Yacob Daliabo fick i stället ett korttidskontrakt på en mindre lokal och blev muntligt lovad två nya, en butikslokal och en restauranglokal, när bygget var klart.

Men ombyggnationen avbröts när Förvaltaren sålde lokalerna till Balder och livsmedelsbutiken är fortfarande kvar i den lilla lokalen.

Avslag i två distanser

Yacob Daliabo menar att han har förlorat pengar på att flytta utan att få de nya lokalerna. Han drog tvisten till domstol – och förlorade 2019 mot Förvaltaren i tingsrätten. Han fick då dessutom betala Förvaltarens rättegångskostnader på drygt en halv miljon kronor. Domen överklagades till Svea hovrätt av Yacob Daliabo. Även där förlorar han nu tvisten och tvingas betala ytterligare 118 000 kronor för Förvaltarens rättegångskostnader där.

– Sedan dagen domen kom har jag inte sovit mer än tjugo timmar. Jag mår så dåligt, säger Yacob Daliabo.

Han har fortfarande hyreskontrakt med Förvaltaren men hoppas kunna skriva ett nytt avtal med den nya fastighetsägaren Balder i stället för samma lokal. Men handlaren vill fortfarande ha ekonomisk ersättning från Förvaltaren. Pengarna för rättegångskostnaderna har han inte i dag.

– I värsta fall får jag lägga upp avbetalningsplan för att jag ska kunna fortsätta överleva. Jag är 53 år, om jag stänger här var ska jag jobba någonstans då? Jag har inte råd att starta något nytt, säger han.

Marcus Göpel, fastighetschef på Förvaltaren via presskontakt, säger att han förstår att Yacob är besviken över att det utvecklingsplanerna av centrumet inte blev som planerat.

– Vi är alltid måna om att ha en god relation med våra hyresgäster och hitta lösningar som fungerar för alla parter, och tycker såklart därför att det är beklagligt när det går så långt så att ärenden behöver lösas i domstol, skriver han i ett mejl till Mitt i.

Därför vann Förvaltaren i domstolarna

I kontraktet för Orient Markts nya butikslokal finns en klausul.

Där framgår det att styrelsen för Förvaltaren AB måste godkänna vissa delar för att hyresavtalet för den nya butiken ska gälla, vilket varken moderbolaget eller dotterbolaget gjort.

Det var dotterbolaget Förvaltaren HBC som sa upp kontraktet med Orient Markt. Butiken menar att det borde ha varit Förvaltaren AB som sa upp kontraktet.

Men varken tingsrätten eller hovrätten håller med. Klausulen handlade enbart om godkännande av avtalet och gällde inte eventuell uppsägning av kontraktet, enligt domstolarna.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Ny personal på äldreboenden frågas om vaccin

Nyheter Men beslut om att anställa ovaccinerade varierar Vid nyrekrytering av personal till Solnas äldreboenden kommer ovaccinerade att nobbas framöver. I Sundbyberg ställs frågan om vaccin vid rekryteringar, men beslut om anställning tas från fall till...onsdag 1/12 8:14

Stjänkrögare öppnar Svensson-pizzeria i Sumpan

Nyheter Gänget bakom Etoile satsar på Hawaii och kebabpizza Stjärnkrögarna bakom innerstadsstället Etoile öppnar uppdaterad förortspizza på Sturegatan i Sundbyberg.onsdag 1/12 8:14

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15