Organist. Ligita Sneibe är organist vid Färingsö församling och kommer själv att spela ett stycke under orgeldagarna. Foto: Privat

Orgelfest på öarna hela veckan

Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.

  • Publicerad 10:20, 6 aug 2020

Under flera års tid har Färingsö församling anordnat orgeldagar i slutet av sommaren. Målet har varit att ha en konsert i varje av Färingsös fyra kyrkor, Sånga, Skå, Färentuna och Hilleshög. Men i år har orgeldagarna spridit sig även till Ekerö pastorat.

– Vanligtvis har vi Ekerö körvecka som har ägt rum i slutet av sommaren, men nu har vi bestämt att körveckan ska gå vartannat år istället. Därför tänkte vi att vi kan vara med på Färingsös orgeldagar istället, så även Ekerö och Munsö kyrka är med, säger Kerstin Baldwin Sterner, musiker vid Ekerö pastorat.

Hundraåriga orglar

Det här innebär att det under Mälaröarnas orgeldagar kommer att hållas sex olika konserter där lyssnarna får höra olika musikstycken på kyrkornas orglar. Ligita Sneibe, organist vid Färingsö församling, säger att det är varierande program och duktiga musiker som kommer att spela.

– Vi vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där, vi har kyrkor från medeltiden som är så vackra att komma in i. Två av våra orglar är byggda på 1700- och 1800-talet, säger Ligita Sneibe.

Konserterna pågår under cirka en timme och är gratis. Dock följer församlingarna Folkhälsomyndighetens rekommendationer och kommer därför ha ett begränsat antal besökare på 50 personer. Vid konserterna på Ekerö och Munsö är det först till kvarn som gäller, men för den som vill gå på en konsert i Färingsö församling går det att förboka en biljett genom att ringa eller mejla församlingen.

Mer information om tid och plats finns på svenskakyrkan.se/ekero samt svenskakyrkan.se/faringso.

Vill du komma i stämning inför konserten? Lyssna på låten "Mälarö kyrka" från 1969 som låg på svensktoppen samma år. Låtskrivaren Sven Lindahl fick inspiration från Adelsö kyrka, och sången framfördes av Lenne Broberg. 1979 sjöng även Magnus Uggla Band in en cover på denna.

Pastorat

Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. Pastoratet är en samverkansform där församlingarna hjälps åt att utföra grundläggande uppgifter. Pastoratet har också ansvaret för ekonomi, personal, fastighetsförvaltning och begravningsverksamhet. 

Ekerö pastorat: Här ingår Ekerö församling, Adelsö-Munsö församling samt Lovö församling.

Färingsö församling ingår inte i pastoratet.

Källa: Svenska kyrkan

Visa merVisa mindre

Många rädda för överfall

Nyheter Fler otrygga i en av de tryggaste kommunerna Många flickor på Ekerö är oroliga för att antastas. Detta trots att få utsatts för brott i kommunen.onsdag 30/9 16:44

Nu fortsätter arbetet med tunneln på Lovön

Nyheter Ny entreprenör för Förbifarten på plats En ny entreprenör är i dagarna på plats för att slutföra tunnelarbetet under Lovön. Sommaren 2023 beräknas sprängningsarbetet vara klart.onsdag 30/9 11:41

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38