Ordningsvakter ska börja patrullera centrala Väsby. Foto: Mostphotos

Ordningsvakter ska öka tryggheten i centrala Väsby

På fredag börjar ordningsvakter patrullera centrala delarna av Upplands Väsby. Insatsen är en del av Väsbyalliansens trygghetssatsning i kommunen. – Vi vill ha mindre pang för pengarna, säger Oskar Weinmar (M).

  • Publicerad 11:58, 19 dec 2018

Från och med fredag kommer två ordningsvakter att patrullera de centrala delarna av Väsby. Ordningsvakterna ska gå vakt fram till sena kvällar, samtliga dagar i veckan. Syftet är att öka tryggheten.

– Man brukar säga att man vill ha mer pang för pengarna. Nu vill vi ha mindre pang för pengarna. Vi i Väsbyalliansen är övertygande om att det här kommer bli ett skarpt redskap för att öka tryggheten för Väsbyborna, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Upplevda otryggheten ökar

Kommunen har under lång tid vidtagit åtgärder för att minska otryggheten i Väsby. Ulf Palmgren, säkerhetschef i Väsby kommun, säger att antalet personbrott minskat de senaste åren – samtidigt som den upplevda otryggheten ökat.

– Ändå så finns det en del händelser som inträffar. Ordningsvakterna är en hårdare, förhoppningsvis lite vassare, åtgärd för att lösa ordningsproblem och andra oroligheter i den centrala delen av Väsby, säger Ulf Palmgren.

Ordningsvakter har, till skillnad från de väktare som i dag patrullerar Väsby, bland annat befogenheter att avlägsna och omhänderta personer som stör den allmänna ordningen.

– De har även mer utbildning och utrustning än väktare. På så sätt är de ett litet vassare verktyg, som förhoppningsvis kan agera med lite större kraft, säger Ulf Palmgren.

Hur pass allvarligt ser ni från kommunens sida på otryggheten i Väsby?

– Både vi inom tjänstemannaorganisationen och den politiska ledningen ser tryggheten som en av de absolut mest prioriterade frågorna, säger Ulf Palmgren.

Han berättar att kommunen även har skickat in en ansökan om kameraövervakning över busstorget. När Datainspektionen, som behandlar ärendet, återkommer med ett svar kan Ulf Palmgren inte svara på.