Trots miljonsatsning får ordningsvakter inte jobba i Järva. Foto: Läsarbild Stefan Källstigen/Most photos

Ordningsvakter får inte jobba i Järva – trots miljonsatsning

Den blågröna majoriteten har satsat 70 miljoner på fler ordningsvakter i staden. Men ett år efter valet får ordningsvakterna fortfarande inte jobba i Järva.

  • Publicerad 05:09, 1 sep 2019

Att stoppa skjutningarna i Järvaområdet var en av läsarnas viktigaste frågor inför valet 2018.

Alliansen ville förebygga den grova brottsligheten genom starkare samverkan mellan myndigheter samt fler poliser, kameror och ordningsvakter i Järva.

Ett år senare har poliserna inte blivit fler, men en storsatsning på ordningsvakter har genomförts av den blågröna majoriteten. Den har dock inte Järvaborna fått ta del av.

”Kan stötta polisen”

Enligt trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) skulle ordningsvakter passa bra i Järva:

– De skulle kunna stötta polisen och hjälpa till att bromsa narkotikahandeln. Får vi bukt på narkotikahandeln och användandet av narkotika i Järva skulle det minska antalet skjutningar i området, säger han till Mitt i.

Erik Slottner (KD). Foto: Stefan Källstigen

Får inte jobba i Järva

Erik Slottner (KD) säger att majoriteten sedan valet ansökt hos polisen om att göra delar av Järva till ett LOV 3-område, där ordningsvakter får ingripa.

Men ansökan har fortfarande inte fått godkänt.

Enligt polisen är ansökningarna under behandling och stadsdelarna i Järva måste fortsätta vänta på besked.

Fakta

LOV 3-områden

Stadens kommunala ordningsvakter har endast befogenhet att verka på specifika platser förordnade av polisen, så kallade LOV 3-områden.

Genom ett gemensamt anropningssystem med polisen kan vakterna rycka ut och komplettera polisen när brott begåtts eller där ordningsstörningar sker.

Källa: Stockholms stad

33 miljoner till Trygghet i Järva

Järva har varken fått ordningsvakter eller fler poliser. Men området har sammanlagt fått närmare 33 miljoner från stadens trygghetsutskott under 2019.

Spånga-Tensta har fått drygt 18 miljoner och Rinkeby-Kista nästan 15 miljoner.

Pengarna har bland annat gått till förbättrad belysning och snabbare reparationer vid skadegörelse i Pilparken i Tensta samt upprustning av Husby C och ett ljudlarm med hög, monoton ton vid förskolor som ska störa de ungdomar som hänger där kvällstid och ägnar sig åt narkotikahandel.

Några av miljonerna är till projekt som inte hanns med under 2018.

Sociala insatsgrupper blir permanenta

Den grönblåa majoriteten har också bestämt att göra stadens sociala insatsgrupper permanenta.

Insatsgrupperna finns bland annat i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista och de riktar sig till unga som riskerar att rekryteras till kriminella nätverk och till unga vuxna som vill lämna en kriminell livsstil.

I grupperna samverkar olika myndigheter, som polis, socialtjänst, sjukvård och skola.

Fakta

Skjutningar i Järva 2019

Minst 14 skjutningar har ägt rum i Järvaområdet hittills i år.

En har dött och fyra har skadats till följd av skjutningarna, enligt polisens senaste siffror.

Källa: Polisen

Oppositionen bekymrad

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är positiv till satsningen på ordningsvakter. Samtidigt är hon djupt bekymrad över de blågrönas prioriteringar. 

– Dödsskjutningarna fortsätter att öka. Satsningarna kommer att få begränsad effekt så länge finansborgarrådet prioriterar skattesänkningar och drar ner på fritidsaktiviteter, sommarjobb och andra åtgärder som inkluderar ungdomar och förebygger kriminalitet.

Karin Wanngård (S) Foto: Pekka Pääkkö

 

Fakta

Såhär svarade samtliga politiker i majoriteten innan valet

”Hur ska ni stoppa skjutningarna i Järvaområdet?”

Erik Slottner (KD):

”Fler kameror, fler vakter, rusta otrygga områden som Kista busstorg. Stärka samverkan mellan polis, socialtjänst och skola samt verksamheter som Lugna gatan, medborgarvärdar och fältassistenter.”

Anna König Jerlmyr (M):

”Det krävs kraftfulla åtgärder. Vi vill stärka polisnärvaron och det behövs skärpta straff, jourdomstolar samt utökad möjlighet till visitering av gäng och enskilda individer.”

Karin Ernlund (C):

”Jourdomstolar och nolltolerans mot hot och våld, fler poliser och väktare med lokalkännedom, samt intensifiera arbetet med att minska antalet vapen.”

Daniel Helldén (MP):

”De som skjuter måste dömas, samtidigt måste tillgången på skjutvapen minska. Det behövs ett starkt förebyggande arbete över myndighetsgränser. Då minskar rekryteringen till gängen.”

Lotta Edholm (L):

”Det sociala skyddsnätet måste stärkas så att socialtjänsten kan ingripa tidigare. Järva behöver också fler poliser och trygghetsvakter. Grogrunderna för segregationen måste brytas.”

Visa merVisa mindre