Ordningsvakter ingrep mot en gravid kvinna på tunnelbanan som inte hade biljett. Foto: Arkiv/Erik Lejdelin

Ordningsvakten ingrep mot gravid kvinna: ”Ingen grund för rasism”

Ordningsvakterna som ingrep mot den gravida kvinnan i tunnelbanan kritiserades av vissa för rasism för att kvinnan var svart. Nu uttalar sig en av dem till DN: – Jag skiter väl i vad hon har för hudfärg eller bakgrund eller vad det nu är. Jag utgår ifrån hur hon agerar eller vad hon gör, säger han.

  • Publicerad 09:43, 5 apr 2019

Ordningsvakterna som stängdes av under utredningens gång har tidigare inte ställt upp på några intervjuer med journalister. Men efter att förundersökningen mot dem lades ner i tidigare i veckan uttalar sig nu en av dem i en intervju med DN.

Han säger att anklagelserna om att hans agerande skulle ha med rasism att göra saknar grund och att föräldrar som åker tunnelbana med sina barn utan biljett inte är en ovanlig situation han träffar på i jobbet.

– Jag skiter väl i vad hon har för hudfärg eller bakgrund eller vad det nu är. Jag utgår ifrån hur hon agerar eller vad hon gör. När hon är ett problem, då måste vi också få ut problemet, säger ordningsvakten, som vill vara anonym, till tidningen.

Tillbaka till jobbet

Efter att förundersökningen nu lagts ner, då åklagaren inte anser att ordningsvakterna använt mer våld än nödvändigt för situationen, ska de återgå till jobbet. Något som inte bekymrar vakten.

– Jag har inga problem med det alls. Jag är ganska bekväm med vad jag gjorde både när det gäller Fridhemsplan och när det kommer till Hötorget.

Att just det skulle bli en så stor grej av just detta ingripande var inget han förstod i stunden. Han säger att om det inträffar en liknande situation igen skulle det kunna hända att han inte agerar – att det inte är värt diskussionen.