Den ordningsvakt som gjorde ingripandet vid Hötorget har nu avslutat sin tjänst. Foto: Läsarbild Privat

Ordningsvakt säger upp sig efter avslöjande om rasistiska inlägg

Efter DN:s avslöjande om ordningsvaktens rasistiska inlägg på sajten Flashback väljer han att säga upp sig. – Jag kommer aldrig tolerera några som helst yttringar av rasism i vår verksamhet, skriver Pelle Johansson, vd på CSG i ett mejl till Mitt i.

  • Publicerad 13:48, 11 apr 2019

Ordningsvakten som DN avslöjat skrivit rasistiska inlägg på Flashback säger upp sig. Det meddelar CSG:s vd Pelle Johansson i ett mejl till Mitt i. Samtidigt inleder företaget en internutredning efter uppgifterna som kommit fram i DN:s artikel.

– Jag blir både förvånad och ledsen. Det som framkommer är mycket allvarligt och jag kommer aldrig tolerera några som helst yttringar av rasism i vår verksamhet, säger vd:n Pelle Johansson i sitt mejl till Mitt i.

Ingripandet fick stor spridning

Ordningsvakten gjorde ett uppmärksammat ingripande mot en gravid svart kvinna i tunnelbanan, vilket Mitt i rapporterat om tidigare. Ingripandet filmades och fick stor uppmärksamhet i både sociala och traditionella medier.

En stor del av kritiken handlade om att ingripandet bottnade i rasism.

Något som ordningsvakten så sent som i förra veckan påstod inte skulle vara fallet.

Blir förvånad och ledsen

På onsdagskvällen kunde DN avslöja att han skrivit flera inlägg mellan åren 2014 till 2019 med ord som ”svartingen”, ”tiggarblod” och ”negern”. 2014 skrev han ett inlägg där han menade att polisen måste ”sätta ner foten och skjuta skallen av någon apa”.

– Jag kommer aldrig tolerera ett sådant språkbruk på arbetsplatsen eller i tjänst. Men kom ihåg: vi får faktiskt inte agera arbetsrättsligt gentemot en medarbetare på grund av dennes åsikter – med hänvisning till den grundlagsskyddade åsiktsfriheten­, skriver Pelle Johansson och fortsätter:

– Vi kommer dock alltid agera i de fall en åsikt tar sig i uttryck på ett sådant sätt att den strider mot gällande lagstiftning. Detta gäller oavsett om medarbetaren gör det i tjänst eller på sin fritid. 

Kände ni till att den här mannen uttryckt sig så här tidigare?

– Nej, jag har inte känt till att medarbetaren skulle ha uttryckt sig på det här sättet.

Är ni fortfarande av uppfattningen att det är ett sammanträffande att ordningsvakten varit inblandade i två uppmärksammade våldsamma ingripanden?

– Ja, det måste jag säga eftersom händelserna har utretts av polis som har kommit fram till att vakterna inte gjorde något fel. 

Ändrar det här er uppfattning om ingripandet vid Hötorget? Med vetskapen om att ordningsvakten har de här idéerna?

– Nej, eftersom händelserna har utretts av polis som har kommit fram till att vakterna inte gjorde något fel. 

Vad tror ni att det här gör för förtroendet för era ordningsvakter?

– Jag förstår att det här till viss del kan påverka bilden av ordningsvakter negativt. Samtidigt måste vi förstå att det här är en individs uttryck och inte något som står för alla ordningsvakter.

Kommer ni vidta några andra åtgärder i framtiden?

– Vi har ett pågående arbete med att se över hur vi kan förbättra vår rekryteringsprocess ytterligare.