Debatt. Miljöpartiet rasar mot Socialdemokraternas förslag att inte ha en hastighetsbegränsning på 30 vid alla vägar intill skolor och förskolor. Foto: Linda Gren/Mostphotos/Björn Dalin

Ordkrig om hastigheter utanför förskolor och skolor

30 som hastighetsgräns utanför alla förskolor och skolor har lett till ordkrig mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

  • Publicerad 15:13, 1 okt 2019

Under torsdagens sammanträde i trafiknämnden beslutades att alla vägar intill en skola eller förskola på flera gator i Farsta, Rinkeby-Kista, Skarpnäck och på Östermalm, ska hålla en maxhastighet på 30 kilometer i timmen.

Trafikkontoret föreslog att endast vägar intill skolornas och förskolornas entréer skulle ha maxhastigheten 30 km/h. Men det gick grönblåa majoriteten emot, medan Socialdemokraterna ville gå på tjänstemännens linje och på vissa platser tillåta 40 km/h.

Det har fått Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad, att se rött. Han menar att Socialdemokraternas linje är "upprörande" och att "barn är mjuka och bilar är hårda".

– Att enbart förhålla sig till om förskolornas entréer ligger ut mot den berörda vägen eller ej är trubbigt, då det inte tar hänsyn till hur flöden till och från en förskola ser ut, säger han i ett uttalande.

"Riskerar en hastighetsökning"

Men den kritiken tar Jan Valeskog, (S) oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Han är lika upprörd å sin sida för att majoriteten "nonchalerar våra tjänstemän och deras bedömning."

– Experterna säger att om man har 30 km/h på alla gator riskerar man att inte hastighetsbegränsningen respekteras runt skolor och förskolor och att hastigheten ökar, säger Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Socialdemokraterna menar istället att man bör arbeta för att hastigheterna respekteras på de gator där barn ofta går själva, som gator med entréer till skolor, förskolor och idrottsplatser.

Här är skolorna och förskolorna där meningarna går delade:

Farsta

● Växthuset, Bengt Bagares gränd 5

● Förskolan Lagunen, Dalbobranten 4

● Sköndals Kulturförskola, Sköndalsvägen 89

● Trädgården, Helgdagsvägen 11

● Krabat, Nordmarksvägen 2

● MA Vätterosen, Vita Huset, Nordmarksvägen 6 a och b

Skarpnäck

● Pysslingen Förskolor – Backen, Skarabacken 4-5

● Förskolan Sjöfarten, Finn Malmgrens väg 39

Östermalm

● Lärkstadens förskola, Karlavägen 8

Visa merVisa mindre