"Ska vi få plats så måste vi kunna nyttja planen till klockan 22", säger Staffan Lilja. Foto: Mostphotos

Ordförande Ursvik IK: Spontanfotbollen försvinner

Det är ett pussel för Ursvik IK att få ihop träningstiderna för alla sina 45 lag efter att tiderna på Ursvik IP drogs ner. – Den spontana fotbollen försvinner helt nu när vi måste ha planen till matcher och träningar, säger Staffan Lilja, ordförande i Ursvik IK.

  • Publicerad 16:25, 22 okt 2018

För att få till träningar och matcher för alla 45 lag som i dag ligger under Ursviks IK har spelare fått träna både på Örvallen, Sundbybergs IP och i Rissne, berättar Staffan Lilja, ordförande i Ursviks IK.

– Framför allt är det vårt 01/02-lag som fått flytta runt lite över allt. Det påverkar ju även lagen som vanligtvis tränar på de andra planerna. Ska vi få plats med alla lag hos oss så måste vi kunna nyttja planen till klockan 22 som tidigare, säger han.

Den spontana fotbollen försvinner helt nu när vi måste ha planen till matcher och träningar

Staffan Lilja

Mitt i berättade i fredags hur kommunen beslutat sig för att dra ner träningstiderna till senast klockan 20 på vardagskvällar, och till senast klockan 17 på helgerna.

– På sommaren har det varit proppfullt på planen fram till 21-22 på kvällen. Den spontana fotbollen försvinner helt nu när vi måste ha planen till matcher och träningar. Dessutom kommer de allra minsta att behöva ha match redan vid 9-10 på mornarna och omkring klockan 16 på vardagarna för att hinna med, vilket blir besvärligt för föräldrar som måste gå från jobbet för att hinna. Ja, det blir väldigt svårt att få ihop det på alla håll, säger Staffan Lilja.

Jämför med industribuller

Att kommunen jämför ljudet från fotbollsplanen med industribuller, tycker han är märkligt.

Man har även mätt bullret vid fem tillfällen, två gånger då ungdomar spelat och tre gånger då A-laget spelat.

– De har mätt ljudet en fredagskväll och två söndagar då A-laget haft matcher. När vi har andra träningar så har vi inga visselpipor som stör och inte heller publik på samma sätt. Dessutom spelar A-laget 11 matcher om året vilket vi inte tycker är särskilt mycket, säger han.

Dessutom har planen legat här sedan 50-talet, långt innan många bostäderna intill fanns

Staffan Lilja

Föreningen har inte själva fått tycka till kring den utredning som kommunen gjort enligt Staffa Lilja.

– Vi har vetat om att klagomålen finns, men ingen har kommit med frågan till oss. Dessutom har planen legat här sedan 50-talet, långt innan många bostäderna intill fanns.

Reaktioner från många håll

Även utanför föreningen har reaktionerna på de indragna träningstiderna varit många.

På Facebook skriver läsare bland annat:

Vad blir nästa stäng alla lekplatser efter en viss tid för annars störs jag, kanske ska stänga alla restauranger och krogar i centrala sundbyberg med efter 20:00 på helgerna./…/

Så sjukt. Jag bor nära och hör fotboll varje dag. Det är väl en naturlig del av livet när man bor i en tätbebyggd stad? /…/

Helt galet tänkt. Sänder helt fel signaler. Uppmuntra istället våra barn & ungdomar till idrott och utomhusaktiviteter

Idrottsplatsen har legat där i evighet. Gilla läget

Förstår villaägarna. Det är ett jäkla liv när det tränas, spelas match i Ursvik. Mest från yngre vuxna som det skriks på planen och fattar inte grejen. Det hörs även in till skogen när man springer.

Jag kommer noggrant beakta de protester mot stadens agerande som kommit in från ett stort antal medborgare

Johan Storåkers

Flera läsare jämför även irritationen över ljudet från IP med den den nu begränsade klockringningen i Kungsholms kyrka.

Även Johan Storåkers, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har uppmärksammat de många protesterna som blivit på kommunens beslut:

– Jag kommer noggrant beakta de protester mot stadens agerande som kommit in från ett stort antal medborgare. Emellertid finns det ett antal regler och förordningar som gör att staden måste vidta olika åtgärder, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47