Att överklaga Förvaltningsrättens dom var brådskande. Därför togs ett snabbt beslut i frågan, enligt Monica Renstig (L), ordförande i utbildningsnämnden.

– Jag beklagar att de här personerna har slutat. Men jag ser ingen större dramatik i det. Det slutar folk då och då av olika skäl.

Överklagan mot överklagan

Tidigare i år togs ett beslut om att flytta all särskoleverksamhet till Kevingeskolan. Ett beslut som fått kritik, vilket Mitt i berättat om tidigare.

Under våren överklagades flytten av föräldrar, som i somras resulterade i en dom. Med hänvisning till barnkonventionen kom Förvaltningsrätten fram till att man inte hade ”fastställt vad som är barnens bästa” i barnkonsekvensanalysen.

Den 9 juli överklagades den domen av Monica Renstig (L) med ett ordförandebeslut, ett beslut som kan tas utan att sammankalla ledamöterna i nämnden.

Jurister skulle på semester

Enligt henne var man tvungen att ta ett beslut innan kommunens jurister gick på semester.

– Även med framförhållning hade det varit svårt att hinna sammankalla till ett möte under semesterperioden.

Hon menar att det inte handlar om att ta strid mot föräldrarna.

– Eftersom vi anser att vi har följt lagen, gjort en bra barnkonsekvensanalys, var det en självklarhet att överklaga. Det är inte så att jag fattar de här besluten helt själv, utan jag har pratat med kommunens jurister och tjänstemän.

Hon påpekar att Förvaltningsrättens dom är en laglighetsprövning, och inte en lämplighetsprövning. Alltså att man provat nämndens beslut mot lagen, inte huruvida särskoleflytten behövde stoppas.

Hon ångrar inte att hon tog beslutet.

– Att oppositionen tar upp det här nu är ett försök att ta politiska poäng inför valet.