Tre kvinnliga biljettkontrollanter anmälde sexuella trakasserier – avgörs i AD. Foto: Mostphotos

Ord mot ord om sextrakasseri vid biljettkontroll

Könsord och kommentarer om rumpor – tre kvinnliga biljettkontrollanter har stämt ISS vid Arbetsdomstolen. Nu slår arbetsgivaren tillbaka. Kvinnorna har inte klagat, hävdar de. – Min förhoppning efter Metoo är att vi alla har blivit lite modigare och vågar säga ifrån, säger advokat Annika Elmér.

  • Publicerad 12:26, 16 okt 2018

De tre kvinnliga biljettkontrollanterna uppger att de sextrakasserats av två manliga arbetsledare från den dag de anställts. Förra hösten, mitt under brinnande Metoo-rörelse, fick de nog.

De kontaktade sitt fackförbund, Seko, som därefter stämde arbetsgivaren ISS vid Arbetsdomstolen. ISS utför biljettkontroller i kollektivtrafiken på uppdrag av SL.

Nu har ISS:s svar kommit in till domstolen. Där bestrids anklagelserna på varenda punkt.

Fått avvisa kvinnorna

Exempelvis uppger kvinnorna att de dagligen utsatts för kommentarer som ”vilken saftig rumpa du har i de där byxorna” och mycket grova sexuella anspelningar.

Men enligt ISS har en av kvinnorna kommenterat sin och andras kroppar samt hur arbetskläderna sitter.

ISS menar också att det är arbetsledarna som i det närmaste fått avvisa kvinnorna, som velat ha kontakt och umgås utanför arbetet.

Ansvar läggs på enskilda

Ord står mot ord. När det gäller sexuella trakasserier, ”ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet”, ligger det ett ansvar på den enskilde att säga ifrån, och den som anklagas bör ha haft insikt om att agerandet var oönskat.

Advokat Annika Elmér, med arbetsrätt som specialitet, har haft flera uppdrag för företag och organisationer efter Metoo-upproret förra hösten.

Kan någon hävda att de inte insåg att de kränkte, nu efter Metoo?

– Det är en glidande skala. Det som är en flirt för en kan uppfattas som en kränkning av en annan. Vi är alla människor, och vi fungerar olika, säger hon.

Annika Elmér hoppas att fler får mod att säga ifrån. Foto: Torbjörn Larsson.

Och ja, man måste säga ifrån, om anklagelser ska hålla rent rättsligt, i vart fall så länge det inte handlar om grova trakasserier som att smeka någons bröst eller använda grovt vokabulär, förklarar hon.

Men man kanske inte vågar säga ifrån?

– Nej, men min förhoppning nu efter Metoo är att vi alla har blivit lite modigare och just vågar säga ifrån. Jag hoppas framför allt att Metoo har lett till förändrade beteenden så att situationerna inte ska uppstå.

Brott mot flera lagar

Sekos stämningsansökan vid Arbetsdomstolen gäller brott mot diskrimineringslagen, brott mot personuppgiftslagen och brott mot föräldraledighetslagen.

Dessutom brott mot lagen om anställningsskydd, då de menar att ISS agerande försatt kvinnorna i en så svår situation att det funnits risk att de skulle lämna sin anställning, vilket kan likställas med en uppsägning.

En av kvinnorna har också sagt upp sig, medan två arbetar kvar.

En av kvinnorna, som varit sjukskriven, uppger att arbetsledarna spridit kränkande konfidentiell information om henne.

Dessutom ska två av dem ha nekats gå ner i arbetstid för vård av barn.

Kräver skadestånd

Allt detta bestrids av ISS.

Seko kräver att ISS betalar ut närmare 300 000 kronor i skadestånd vardera till kvinnorna. När målet tas upp till förhandling i Arbetsdomstolen är inte bestämt. Det kan också landa i att Seko och ISS kommer fram till en uppgörelse innan rättegången.

Kvinnorna har även polisanmält händelserna.

Fakta

"Du hade visst svarta spetstrosor på dig igår"

Ur Sekos stämningsansökan:

”Under sin första arbetsdag, som var en utbildningsdag, har arbetsledaren XY kommenterat till dem när de, var för sig velat ställa en fråga, uttryckt att kvinnor ställer dumma frågor.”

”T. ex. har de alla fått kommentaren ‘har du fått knulla’ när de varit på bra humör.”

”En av arbetsledarna, XY, tagit om deras bakdelar och kommenterat storleken på dem.”

”…har XY inför flera av den övriga personalen till XX fällt kommentaren ‘du hade visst svarta spetstrosor på dig igår’ ”.

”I övrigt har det i det närmaste dagligen förekommit grova, sexualiserade skämt från de två arbetsledarnas sida”.

Ur ISS svaromål:

”…det stundom förekommit ett ungdomligt språk mellan vissa medarbetare inom biljettkontrollen.”

”XX har vid flera tillfällen bjudit in XY att följa med henne och hennes vänner till olika barer och nattklubbar.”

”XX har även ringt XY på fritiden för att prata om privata angelägenheter.”

”XY har dock aktivt och principiellt valt att inte delta i socialt umgänge med kollegor utanför arbetstid, trots upprepade försök av särskilt XX och XX.”

Källa: Arbetsdomstolen
Visa merVisa mindre