Varje söndag mellan 18-21 väntar de tre orc-karaktärerna EdzurgUngLuk, OlurgUngLuk och GakorUngLuk i onlinespelet World of Warcraft på dem som behöver prata med någon eller få stöd i livet.

– Vi vill göra någonting nyskapande för en målgrupp som vi tycker är lite förbisedd, alltså unga gamers. Vi skapade helt enkelt den här tjänsten för att ta plats där många unga befinner sig, det vill säga i spelvärlden, säger Tone Persdotter,psykolog, gamer och volontärkoordinator på Unga Lukas, en ideell verksamhet som ligger bakom projektet Orc Therapy.– Orc Therapy är ett anonymt chattstöd för unga vuxna mellan 18-25. Vi har ett stort gäng utbildade chattstödjare som antingen har spelat eller fortfarande spelar "WoW" som man pratar med.

– Vi tror att det är en styrka att alla är eller har varit gamers och har en utbildning i att stötta i samtal. Det känns som en lyxig kombination.

"Varit gamer mer eller mindre hela livet"

En av volontärerna är Martin Ögren som själv har en lång bakgrund inom spelvärlden och just spelet World of Warcraft.

– Jag har varit gamer mer eller mindre hela livet. Lite mindre nu på sista tiden men det är fortfarande något jag gillar. Under gymnasieåren spelade jag väldigt intensivt och i ärlighetens namn var jag ganska ensam då.

– Jag hade nog varit en av de som hade mått bra av att ha någon att prata med då.

Det fanns aldrig några tveksamheter för Martin Ögren att ta rollen som volontär och samtalsstöd.

– Det känns nästan som att rollen är skräddarsydd för mig, som har varit där och förstår hur det kan kännas för spelarna, och som nu pluggar till psykolog och har erfarenhet av samtalsstöd.

Både online och på hemsidan

Orc-karaktärerna finns på servern Twisting Nether i World of Warcraft, Shadowlands. Antingen kan den som vill prata möta upp orcerna i spelet, eller om man befinner sig på en annan plats, så skickar man en ”whisper”, som är ett privat meddelande, till den man vill prata med. För att kunna chatta i spelet behöver den som vill prata ha en ”horde”-avatar.

Förra helgen testade volontärerna hos Unga Lukas att vara inne i spelet. Och under söndagskvällen den 30 maj finns de både i chatten och in game för första gången.

Varför blev det just World of Warcraft?

–Vi tycker att orcer är en passande karaktär och vi vill inte vara i för våldsamma miljöer så World of Warcraft är en bra plats. Vi tycker det är angeläget att vara i spelvärlden, där vi kan nå unga som ofta sitter ensamma vid datorn, säger Åsa Maj Jonzon, verksamhetsledare på Unga Lukas.

– Genom att visa att det är möjligt att prata om hur man mår och att vi verkligen lyssnar så kan det bidra till att bryta en negativ spiral och ge hopp för den som mår dåligt.

Något som är viktigt att poängtera är att det inte krävs att man spelar World of Warcraft för att kunna ta kontakt och prata. Det fungerar lika bra att höra av sig via Unga Lukas hemsida under samma tid på söndagarna.

– Man tar helt enkelt kontakt med oss i spelet eller via hemsida. Sedan är det helt upp till var och en vad man pratar om, men vi finns här för att lyssna, säger Tone Persdotter.