Lokalutnyttjande. Fritidsgården i Örby har hittat någonstans att vara. Två kvällar i veckan håller de nu till på biblioteket. Foto: Ursula Dahlberg

Örbys fritidsgård tar plats i biblioteket

Nybygget av Örby centrum gjorde fritidsgården lokallös i våras. Efter en period av bara mobil verksamhet har de nu flyttat in på biblioteket.

  • Publicerad 08:40, 2 dec 2021

Centrumbygget tvingade fritidsgården att flytta. Sedan dess har de haft mobil verksamhet med utomhusaktiviteter. Under höstlovet hade man en nystart inne på Örby bibliotek.

– Då var det 30 stycken där. Framför allt väldigt mycket sjundeklassare och flickor, säger Arne Bergqvist, biträdande enhetschef södra området fritid.

I de gamla lokalerna kunde det komma 20–50 ungdomar på en kväll.

Nu håller de på att starta ett ungdomsråd som ska kunna påverka innehållet. Synpunkter från ungdomarna har lett till att de skaffat playstation, duk och projektor. Ett mobilt pingisbord ska också köpas in. Men det krävs fortfarande mer anpassning av lokalerna för att de ska funka som fritidsgård.

– Det finns utvecklingsmöjligheter om man säger som så.

Minskade öppettider

Innan rivningen hade fritidsgården öppet fem kvällar i veckan. Måndagsklubben som är en LSS-verksamhet har flyttat till Högdalen medan de andra fyra kvällarna har minskats till två. Enligt Arne Bergqvist beror det på att de får anpassa sig efter bibliotekets öppettider.

– Det finns både en förening och skola där också. Vi vill inte krocka med dem. Så onsdag och torsdag är de bästa kvällarna för oss. Sedan får vi anpassa oss ännu bättre nästa år.

Samtidigt kan han inte lova några utökade öppettider på kvällarna, men nämner att de tittar på att kunna öppna någon eftermiddag för att fånga upp ungdomarna efter skolan.

Att de ska få en ny lokal i centrum när bygget där står klart tror inte Bergqvist.

– Vad jag vet så finns inga planer eller förslag på att lokal för fritidsgård kommer att byggas i Örby centrum. Utan vårt mål är att bo in oss på biblioteket. Nu ska vi göra det här så bra som möjligt.

Öppettider Örby fritidsgård

Onsdagar och torsdagar 18.30 – 22.00 på Örby bibliotek.