Oppositionens skuggbudget: Vill halvera avgift till kulturskolan

Socialdemokraterna lägger i dag fram sin alternativa verksamhetsplanering för Täby kommun år 2020. Oppositionen vill i skuggbudgeten satsa på kulturskolan, men inte ge bonuspengar till hemtjänst och skola.

  • Publicerad 10:58, 11 nov 2019

Täbyalliansen som presenterade sin budget för en dryg vecka sedan har bestämt sig för att hålla skatten oförändrad. Det samma vill Socialdemokraterna göra, något som framkom när oppositionen meddelade att de i dag presentera sin så kallade skuggbudget.

Täbyalliansens budgetförslag: Miljonregn över skolan

S vill satsa på kulturskolan

Täbyalliansen valde som planerat att i budgeten inför nästa år lägga tre miljoner kronor på den nya kultursatsningen Ung Kultur, där barn kan spela i orkester och samarbeta med projekt inom teater och konst.

Socialdemokraterna vill använda samma summa för att genomföra en halvering av deltagaravgiften för kulturskolan.

– Täby kommun har råd med de knappa tre miljoner kronor som det kostar att sänka kulturskoleavgiften. Särskilt med tanke på de stora budgetöverskott som kommunen visar upp, år efter år, säger Agneta Lundahl Dahlström, oppositionråd (S) i ett pressmeddelande.

Det var i samband med att majoriteten i våras drev igenom beslutet om att lägga ner kulturskolans individuella musikundervisning i kommunal regi i våras som den nya satsningen Ung kultur presenterades. Den omorganisationen fick kritik från bland annat oppositionen.

Kritiserar alliansens kvalitetsbonus

Täbyalliansens satsningar på ”kvalitetsbonus” får däremot kritik och inga pengar avsätts således till det i skuggbudgeten. (Vi) ”säger nej till den ”kvalitetsbonus” som de styrande moderaterna vill ge entreprenörer inom hemtjänst och skola”, uppger oppositionsråden Agneta Lundahl Dahlström och Janne Boman i pressmeddelandet.

– Hemtjänst och skolor har redan uppdraget att ge bästa kvalitet inom omsorg och undervisning. De behöver ingen bonus.

Agneta Lundahl Dahlström uppgav redan i samband med Lokaltidningen Mitt i Täbys granskning ”Ett år efter valet” att hon var skeptisk till att skolor som till exempel har många elever med godkänt ska få bonus. Hon sa då att hon ansåg att det ingår i skolornas grunduppdrag att eleverna ska bli godkända.

– Jag tycker det är ett slöseri med skattebetalarnas pengar. Ska vi betala bonus för ett något vi redan har betalat för?

Två nya tjänster inom kultur- och fritid

Det framgår av det som släppts om skuggbudgeten att Socialdemokraterna vill anställa två nya fältassistenter, införa två helt nya tjänster, inom kultur- och fritidsförvaltningen.

Fotnot: Uppdateras under dagen med anledning av S presskonferens