Oppositionen föreslår genomfartsavgift på Enköpingsvägen. Foto: Elin Angvarson

Oppositionens förslag: bilister kan betala för ny t-bana

Oppositionen i Sundbyberg vill dra gula linjen till Madendalen. De vill bland annat betala för tunnelbanestoppet med hjälp av en genomfartsavgift på Enköpingsvägen, meddelar partierna i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 16:00, 4 nov 2019

Kommunen har stora planer för den nya stadsdelen Madendalen, som planeras längs Enköpingsvägen.

Men den grönblåa oppositionen i Sundbyberg (M, MP, KD) vill skynda på processen. 

Partierna vill att tunnelbanan, helst den som ska bli gula linjen, dras till Madendalen.

– Vi vill öka takten i arbetet med Madendalen. Målet är att få till stånd en ny t-banelinje i området. Det kräver en långsiktig plan med ansvarsfull finansiering, säger Axel Conradi (M), oppositionsråd.

T-banans gula linje kan dras till Sundbyberg

Oppositionen i Sundbyberg: Marcus Jonsson (KD), Axel Conradi (M) och Anton Fendert (MP) Foto: Elin Angvarson

Vill betala med genomfartsavgift

Oppositionen vill att Sundbyberg ska förhandla med region Stockholm och Trafikverket, för att finansiera en tunnelbanelinje med station i den nya stadsdelen.

Partierna föreslår att pengar tas från statligt och regionalt stöd samt försäljning av mark och fastigheter.

De vill även göra en utredning om hur det skulle funka med en genomfartsavgift på Enköpingsvägen.

Vill göra utvärdering

Syftet med utredningen är att komma fram till vilken form av genomfartsavgift som skulle passa bäst. Målet är, enligt partierna, att hitta en modell som inte slår mot boende i Ursvik, Rissne, Hallonbergen, Ör och Brotorp.

När tunnelbanelinjen är färdigbetalad ska den eventuella avgiften utvärderas för att se om den ska vara kvar eller inte.

– Vi vill rikta in oss på trafik som bara kör rakt igenom staden. Med en genomfartsavgift hoppas vi kunna säkra finansieringen av en t-banelinje och minska utsläppen av koldioxid och giftiga partiklar. Om trafiken minskar på Enköpingsvägen blir även bygget av Madendalen enklare, säger Anton Fendert (MP), oppositionsråd.

Visionsbild av Madendalen. Visionsbild: Sundbybergs stad

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10