Landstingshuset. I november ska regionfullmäktige fatta beslut om 2022 års budget. Oppositionen, bland annat Aida Hadzialic (S) har nu presenterat sina förslag. Foto: Mitt i / Pressbild

Oppositionen vill lägga ännu mer pengar på sjukvården

Mer pengar till sjukvården. Det satsar alla oppositionspartier i Region Stockholm på i sina skuggbudgetar.

  • Publicerad 08:32, 24 okt 2021

Rekordsatsningen om 70 miljarder kronor till sjukvården i den blågröna regionmajoritetens budget för 2022 övertrumfas nu när oppositionspartierna lägger fram sina budgetförslag.

Socialdemokraterna vill satsa 440 miljoner mer på akutsjukhusen som ska gå till att säkra personalen. De vill också skjuta till 50 miljoner extra till förlossningsvården.

Ökade skatteintäkter

Dessutom satsar de 735 miljoner kronor mer på vårdcentralerna än i den blågröna budgeten.

– Vårdpersonalen på sjukhusen ska få fler kollegor i stället för fler varsel, fler vårdcentraler ska öppna i hela regionen och vårdköerna ska kortas, säger Aida Hadzialic (S) i ett pressmeddelande.

Enligt Socialdemokraterna pekar den senaste skatteprognosen på 900 miljoner kronor mer i intäkter. Pengar ska även tas från 2020 års överskott om 6 miljarder, och besparingar ska göras på administration och hyrpersonal.

Husläkarjourer tillbaka

Vänsterpartiet vill satsa ännu mer på vårdcentralerna, och särskilt i utsatta områden. Dessutom vill de återinföra husläkarjourerna.

De vill avveckla de närakuter som inte finns i anslutning till akutsjukhusen och avsluta alla utbetalningar till nätläkarföretagen. De menar också att pengar kan sparas genom att avveckla systemet med vårdval.

En miljard

Sverigedemokraterna har i sitt förslag en miljard extra till sjukvården, som ska portioneras ut under en treårsperiod.

– Varje krona regionmajoriteten sparar idag kommer leda till försämrad hälsa hos länets invånare. En sjukvård där patienter får vård snabbt och där medarbetare trivs är livsavgörande., skriver Gabriel Kroon (SD i ett mejl.

Två miljarder för att täcka upp SL:s förlust

Oppositionens förslag om kollektivtrafiken

S: Inför sommarlovskort för unga i SL-trafiken, gratis resor för barn under tolv år och fritidskort för 150 kronor i månaden. Bygg bort otrygghet kring stationerna, mer personal ute i trafiken.

SD: Slopa Roslagsbanans utbyggnad till city, förläng den i stället till Rimbo.

V: Sänk 30-dagarsbiljetten till 860 kronor, gratis för barn och unga upp till 18 år, gratis för pensionärer i lågtrafik, öppna spärrlinjer och fri tilldelning av resor i färdtjänst och rullstolstaxi.

Visa merVisa mindre