Rekordsatsningen om 70 miljarder kronor till sjukvården i den blågröna regionmajoritetens budget för 2022 övertrumfas nu när oppositionspartierna lägger fram sina budgetförslag.

Socialdemokraterna vill satsa 440 miljoner mer på akutsjukhusen som ska gå till att säkra personalen. De vill också skjuta till 50 miljoner extra till förlossningsvården.

Ökade skatteintäkter

Dessutom satsar de 735 miljoner kronor mer på vårdcentralerna än i den blågröna budgeten.

– Vårdpersonalen på sjukhusen ska få fler kollegor i stället för fler varsel, fler vårdcentraler ska öppna i hela regionen och vårdköerna ska kortas, säger Aida Hadzialic (S) i ett pressmeddelande.

Enligt Socialdemokraterna pekar den senaste skatteprognosen på 900 miljoner kronor mer i intäkter. Pengar ska även tas från 2020 års överskott om 6 miljarder, och besparingar ska göras på administration och hyrpersonal.

Husläkarjourer tillbaka

Vänsterpartiet vill satsa ännu mer på vårdcentralerna, och särskilt i utsatta områden. Dessutom vill de återinföra husläkarjourerna.

De vill avveckla de närakuter som inte finns i anslutning till akutsjukhusen och avsluta alla utbetalningar till nätläkarföretagen. De menar också att pengar kan sparas genom att avveckla systemet med vårdval.

En miljard

Sverigedemokraterna har i sitt förslag en miljard extra till sjukvården, som ska portioneras ut under en treårsperiod.

– Varje krona regionmajoriteten sparar idag kommer leda till försämrad hälsa hos länets invånare. En sjukvård där patienter får vård snabbt och där medarbetare trivs är livsavgörande., skriver Gabriel Kroon (SD i ett mejl.

https://www.mitti.se/nyheter/tva-miljarder-for-att-tacka-upp-sls-forlust/repujd!p29SVZJgfQIqyVwne967g/