Balkan Streetfood trotsar vikande trenden och håller fortfarande till på gatan. Foto: Sacharias Källdén

Oppositionen vill ha fler foodtrucks

StockholmDirekts rapportering om det minskade antalet foodtrucks på stadens gator får oppositionen att reagera starkt. Nu kräver de bland annat sänkt avgift och friare öppettider för att öka antalet aktörer.

  • Publicerad 09:46, 23 jan 2018

Antalet tillstånd för food trucks har minskat drastiskt under åren. Förra året fanns 45 stycken, i år har bara 17 ansökt än så länge.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Oppositionen reagerar nu starkt. Moderaterna är kritiska till de begränsade öppettider som food trucks har idag, 06–24, något som man anser ägarna själva ska få bestämma över. De vill se utökade platser på stadens mark, både innanför och utanför innerstaden i anknytning till kollektivtrafik.

– Socialdemokraterna och majoriteten struntar idag i näringslivsfrågor och att göra Stockholm till en attraktiv stad för småföretag. Stockholm ramlar idag genom golvet näringslivsmässigt, säger Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd

Även Centerpartiet och Liberalerna håller med. Båda anser att avgifterna som nästan tredubblades 2015 ska sänkas igen, och att foodtrucks gör Stockholm till en roligare och mer varierad stad.

– För fem år sedan tog Centerpartiet bort förbudet mot att sälja mat på Stockholms gator. Sen dess har vi sett en ny matkultur växa fram och småföretag startades, vi fick flera riktiga jobb. Den politik som idag främst Miljöpartiet driver gör det svårare för entreprenörerna, säger Karin Ernlund (C), gruppledare Stockholms stad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android