Hårsta backe. Beslutet om ombildning skjuts upp till nästa kommunfullmäktige. Foto: Erik Lejdelin

Oppositionen stoppade ombildningen i Hårsta backe

För många obesvarade frågor och en granskning som inte anses vara komplett. Det fick Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att lämna in en minoritetsåterremiss angående ombildningen av Hårsta backe.

  • Publicerad 12:06, 23 sep 2021

Hade det gjorts en ordentlig utredning från började hade vi inte varit här.

Förra veckan skrev Mitt i om att beslutet kring försäljningen av Hårsta backe skulle upp i kommunfullmäktige igen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valde att lämnade in en minoritetsåterremiss vilket innebär att beslutet om ombildningen skjuts upp ännu en gång.

– Vi har ju nästan hela processen ställt ett antal frågor som vi fortfarande inte får svar på. Hade det gjorts en ordentlig utredning från började hade vi inte varit här, säger oppositionsrådet Eva Ullberg (S).

Oppositionen riktar även stark kritik mot Järfällahus granskning av fullmakterna med anledning av att inte alla 99 hyresgäster kontaktades. I sin motivering till minoritetsåterremissen skriver oppositionen att Järfällahus inte kan genomföra granskningen på ett opartiskt sätt då de är part i målet.

– När det är en röst som skiljer vid köpestämman så anser vi att det är ett minimum att man kontaktar samtliga hyresgäster, säger Eva Ullberg.

Förväntar sig svar

Beslutet om ombildningen av Hårsta backe sker vid nästa kommunfullmäktige.

– Nu förväntar vi oss att kommunstyrelsens ordförande tar de här frågetecknen på största allvar så vi inte sitter igen på nästa kommunfullmäktige med frågor som vi inte får svar på, säger Eva Ullberg.

För Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, var minoretsåterremissen väntad.

– Men det är tråkigt. Förhoppningsvis så ska vi kunna fatta beslut om en månad för det är många hyresgäster som sitter och väntar på besked. Jag ser positivt på ombildning och vi vet att det finns stor efterfrågan bland de som vill köpa sin bostad. Jag ser fram emot att få klubba beslutet, säger hon.