Miljardsatsning. Gasklockan i Hjorthagen ska bli kulturscen. Foto: Sten-Åke Stenberg

Oppositionen sågar kalkylen för kulturscenen i Gasklockan

Stockholms stad ska gå vidare med storsatsningen på en kulturscen i Gasklockan i Hjorthagen. Men oppositionen är fortsatt kritiska till att staden ska stå för miljardprojektet – och underkänner den ekonomiska kalkylen. "Det är inte acceptabelt att nedskärningar i förskolan får betala för en kulturscen i Norra Djurgårdsstaden”, skriver oppositionens borgarråd.

  • Publicerad 06:15, 2 nov 2020

Oppositionen har därmed endast lyckats försena projektet med ett antal veckor

Ikväll väntas kommunfullmäktige ta ett nytt, uppdaterat inriktningsbeslut för Norra Djurgårdsstaden.

Det innebär bland annat att utredningsbudgeten höjs med 100 miljoner kronor, från 160 till 260 miljoner kronor. Det innebär också att staden ska gå vidare med planerna på att bygga om Gasklocka 2 till en kulturscen av internationella mått.

Det senare är ett projekt i miljardklassen, och det har bildat en spricka mellan oppositionen och den grön-blå majoriteten.
– När staden tidigare utrett att göra Gasklocka 2 till en scen har slutsatsen varit att det inte är ekonomiskt genomförbart att staden är både ägare och verksamhetsutövare, skriver oppositionens borgarråd Karin Wanngård (S), Jan Valeskog (S) och Clara Lindblom (V).

"Ny information"

Den 31 augusti beslutade kommunfullmäktige om en så kallad minoritetsåterremiss. Sedan dess har frågan knådats vidare, och i underlaget inför kvällens fullmäktige skriver finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) att staden har har en dialog med en extern aktör – och att det fanns ett intentionsavtal på plats redan i augusti.

– Inget har ändrats i sak. (...) Oppositionen har därmed endast lyckats försena projektet med ett antal veckor, vilket är beklagligt, skriver hon.

Detta är dock ny information, menar oppositionen.

– Vi välkomnar att staden nu för en dialog med en extern aktör men ställer oss frågande till varför denna information inte presenterades tidigare, om avtalet redan fanns på plats, skriver oppositionens borgarråd.

Vill sälja till privat aktör

Intentionsavtalet till trots menar oppositionen att stadens ekonomiska kalkyl inte håller. De kräver att staden presenterar en mer realistisk plan för hur utgifterna ska bli rimliga innan det slutgiltiga beslutet kan fattas.

– Det är inte acceptabelt att nedskärningar i förskolan, nedskärningar i projektet Fokus Skärholmen och nedskärningar i biblioteken får betala för en kulturscen i Norra Djurgårdsstaden, skriver oppositionsborgarråden.