OENSE. Arvid Vikman (S), överst, och Rasmus Jonlund (L) är inte överens om trygghetsåtgärder på Kungsholmen Foto: Mostphotos/Christoffer Röstlund Jonsson/Per Brandt

Oppositionen sågar grönblåas trygghetsåtgärder

För lite och inga egna idéer. Oppositionen sågar grönblåa majoritetens trygghetsåtgärder på Kungsholmen. Men stadsdelsnämndens ordförande slår ifrån sig kritiken.

  • Publicerad 11:56, 30 okt 2020

Tidigare ordföranden på Kungsholmen, Arvid Vikman (S), skräder inte orden om de grönblåas arbete kring tryggheten på Kungsholmen. Efter det senaste sammanträdet med stadsdelsnämnden, där frågan debatterades framförallt kring Hornsberg, tar han fram motorsågen. Han pekar bland annat på den senaste trygghetsmätningen och förra årets bokslut som visade att otryggheten ökat något, istället för att minska, framförallt hos kvinnor.

– Trots att jag tryckte på flera gånger kunde de inte återge en trygghetsåtgärd som de har gjort, samtliga åtgärder som beskrivs är det vi som startade. Det är märkligt agerat när de har gått på val på tryggheten som den viktigaste frågan, säger han.

Mer skydd för badande i Hornsberg – men inga ordningsvakter

Enligt Vikman håller inte förklaringen om att polisen sätter stopp för ordningsvakter heller. Om det inte funkar måste man testa något annat menar han.

– Vi föreslår till exempel fler trygghetsvandringar eller fler fältare. Det duger inte att inte göra någon alls. Nu har det gått två år sedan maktskiftet, det är underkänt, säger Vikman.

– Det handlar också om mer närvaro i skolan, satsning på socialtjänsten. Att samla hela samhället för att skapa trygghet. Men hittills har förvaltningen fått skära ner på alla välfärdsområden, det finns inte så mycket utrymme åt förebyggande arbete.

Så tycker Kungsholmsborna om tryggheten

I ett särskilt uttalande i nämnden pekar Socialdemokraterna, och Vänsterpartiet, att de i sin skuggbudget hade 20 miljoner kronor extra för ”trygghet och välfärd”, som mer närvaro i skolan och mer pengar till socialtjänsten, något de ”hade råd med eftersom vi inte prioriterade en skattesänkning”.

Men det ger Rasmus Jonlund (L), ordförande i stadsdelsnämnden inte mycket för.

– Nej i det här fallet inte. Det där får vi ofta höra men jag tror inte skillnaden är så utslagsgivande. Det är inte bara mer pengar som avgör såna här frågor utan hur vi använder dem, säger han.

Kanylholkar kan sättas upp i Stadshagen

Förslag som fler fältare och trygghetsvandringar är ingen lösning när ordningsvaktsfrågan krånglar, enligt honom. Istället borde S idka internt lobbyarbete menar Jonlund.

– Jag kan inte se att det skulle fylla den funktionen som vi eftersträvar. Fältare ska inte vara ordningsvakter och det är inte den typen av problem vi ser i Hornsberg. Att det tagit två år utan ordningsvakter beror på att lagen ser ut som den gör, så de borde kanske rikta kritik mot sina partikollegor på riksnivå istället, säger han.

Istället menar Jonlund att de nu bygger vidare på det jobb de gjorde i opposition under förra mandatperioden. Det är i grunden deras idéer menar han.

– Vi drev dåvarande majoriteten framför oss med krav på trygghetsåtgärder så de agerade. Sedan hann de inte hela vägen fram och det har vi nu jobbat vidare med, vi har ju ungefär samma verktyg i vår verktygslåda. När det gäller till exempel vattenskotrarna har det rört sig framåt då det snart är krav på körkort. Där tror jag att vi har påverkat, det är en fråga jag har drivit länge, säger Jonlund.

Obehörig tog sig in på förskola – polis tillkallades