Parkeringsplatserna i Sundbybergs Centrum försvinner när kommunen bygger om. Foto: Stefan Källstigen

Oppositionen: Så ska p-kaoset i stan lösas

Parkeringsproblemen i centrum fortsätter. Några nya parkeringar har skakats fram, men oppositionen vill att staden jobbar med privata aktörer för att få till fler p-platser.

  • Publicerad 01:15, 12 dec 2020

Avstängningen av Järnvägsgatan gjorde att 160 parkeringsplatser rök över en natt i centrala Sundbyberg. Boende i stadskärnan vittnar om att det blev mycket svårt att hitta en plats att ställa bilen på.

Sju nya p-platser har skapats på Fredsgatan och till årsskiftet ska det också frigöras parkeringsytor på Järnvägsgatan.

Men den blågröna oppositionen är kritisk till hur styret sköter parkeringsproblemen och presenterar nu förslag på åtgärder.

Bland annat vill man att staden ingår avtal med privata fastighetsägare om att garageplatser kan användas som boendeparkering under kvällar, nätter och helger. Man vill också kontakta markägare för att skapa boendeparkeringar  – ett exempel som ges är parkeringsytan mitt emot Marabouparken på Löfströms allé

– Boendeparkering i privata garage är något vi sett fungerat i andra kommuner, säger Anton Fendert (MP), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Partierna föreslår även att staden ska sänka boendeparkeringstaxan för personer som saknar möjlighet att parkera på sin fastighet och att taxan höjs för dem som har möjlighet att parkera på sin fastighet men ändå använder boendeparkering.

– Det är rimligt när stadens utbud av parkeringsplatser på gatan minskar, säger Axel Conradi (M), oppositionsråd.

Partierna vill också införa flexibla städdagar och se till att staden ska ta fram en långsiktig plan för att hantera parkeringsbehovet under hela nedgrävningstiden.

– Genom att tillåta parkering även på städdagar, när vädret tillåter, skapar vi ett större utbud av parkeringsplatser, säger Marcus Jonsson (KD), oppositionsråd.

Oppositionen: Marcus Jonsson (KD), Axel Conradi (M), Anton Fendert (MP). Foto: Pressbild

Några av oppositionens förslag

Om lediga parkeringsplatser saknas på fastigheten där man bor ska månadsavgiften för boendeparkering vara lägre än om lediga parkeringsplatser finns inom fastigheten då avgiften istället ska vara högre.

Möjliggör boendeparkering i garage under nätter, kvällar och helger genom överenskommelse med fastighetsägare.

Skapa ersättning för boendeparkering som försvunnit, genom att kontaktamarkägarna vid parkeringsytan mitt emot Marabouparken på Löfströms allé.

Inför flexibla städdagar, för att när det är möjligt öka antalet tillgängliga platser. Principen ska vara att är det liten risk för snö så ska undantag från städdagar annonseras.

Ta fram en långsiktig plan för att hantera behovet av parkeringsplatser under hela nedgrävningstiden.

Visa merVisa mindre

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger Anne...torsdag 21/1 1:15