Avstängningen av Järnvägsgatan gjorde att 160 parkeringsplatser rök över en natt i centrala Sundbyberg. Boende i stadskärnan vittnar om att det blev mycket svårt att hitta en plats att ställa bilen på.

Sju nya p-platser har skapats på Fredsgatan och till årsskiftet ska det också frigöras parkeringsytor på Järnvägsgatan.

Men den blågröna oppositionen är kritisk till hur styret sköter parkeringsproblemen och presenterar nu förslag på åtgärder.

Bland annat vill man att staden ingår avtal med privata fastighetsägare om att garageplatser kan användas som boendeparkering under kvällar, nätter och helger. Man vill också kontakta markägare för att skapa boendeparkeringar  – ett exempel som ges är parkeringsytan mitt emot Marabouparken på Löfströms allé

– Boendeparkering i privata garage är något vi sett fungerat i andra kommuner, säger Anton Fendert (MP), oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Partierna föreslår även att staden ska sänka boendeparkeringstaxan för personer som saknar möjlighet att parkera på sin fastighet och att taxan höjs för dem som har möjlighet att parkera på sin fastighet men ändå använder boendeparkering.

– Det är rimligt när stadens utbud av parkeringsplatser på gatan minskar, säger Axel Conradi (M), oppositionsråd.

Partierna vill också införa flexibla städdagar och se till att staden ska ta fram en långsiktig plan för att hantera parkeringsbehovet under hela nedgrävningstiden.

– Genom att tillåta parkering även på städdagar, när vädret tillåter, skapar vi ett större utbud av parkeringsplatser, säger Marcus Jonsson (KD), oppositionsråd.