Så här ser det ut i Skarpnäck just nu. Foto: Sacharias Källdén

Oppositionen rasar mot snöröjningen

Oppositionen riktar hård kritik mot Daniel Helldéns (MP) uppfattning att snöröjningen i Stockholm skötts bra. Så här vill M, L och KD lösa situationen.

  • Publicerad 13:31, 6 mar 2018

– Vi tycker att det är märkligt att det ska vara så svårt att få detta att funka. Daniel Helldén måste inse att han har ett ansvar för att det sköts, här är det tydligt att det inte sker. Cykelbanorna har röjts men inte gångbanorna. Det här leder ju till att fotgängarna går på cykelbanorna, om man har barnvagn eller rullator går det knappt att ta sig fram annars. Så ska det inte vara och jag tycker det är ironiskt att Daniel Helldén säger att det går bra, säger Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd.

1 419 klagomål på snöröjningen – på sex dar

Samtidigt kommer inte partiet med någon egen konkret lösning på hur snöröjningen skulle ha sett annorlunda ut om Moderaterna satt vid makten.

– Snöfallen kom förra veckan och vi är medvetna och har förståelse för att det inte gick att röja allt på en gång, men nu har det gått en vecka och det är för lång tid. Jag blir lite provocerad av att han inte visar ett uns ödmjukhet som högst ansvarig politiker. Stockholmarna är inte imponerade, säger Cecilia Brinck.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare i Stockholm, håller inte heller med om att snöröjningen fungerat bra.

– Man kan inte säga det när trottoarerna är fulla av snö och modd. Det är provocerande för många fotgängare som kämpar sig fram när de samtidigt ser att cykelbanorna är renskrapade, det är en obegriplig prioritering för mig. Det borde vara självklart att om man skottar cykelbanorna så skottar man även gångbanan, säger Erik Slottner.

L: Inför blixtjobb

Några som kommer med ett eget förslag är Liberalerna. De vill införa så kallade blixtjobb, där frivilliga kopplas ihop med staden för att hjälpa till med snöröjningen mot betalning. Meningen är att studenter och arbetssökande kan anmäla sig för att sedan få ett sms om det behövs hjälp med att skotta eller sanda ett visst område vid kraftiga snöfall.

– När det faller väldigt mycket snö på kort tid och man har tillgång till ett antal människor som är beredda att jobba extra skulle man klara av att hålla viktiga sträckor snöfria. Det är uppenbart att om vi idag klarar av att hålla cykelbanorna snöfria men inte gångbanorna har vi satsat för lite. Vill vi ha en stad som är hållbar måste vi ha en fungerande snöröjning, säger Patrik Silverudd (L), gruppledare i trafiknämnden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android