Kristin Eriksson går in i mandatperioden som oppositionens andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Ett nytt uppdrag efter att hon tog över ordföranderollen av Siv Sahlström, som fortsatt är gruppledare i kommunfullmäktige.

– Det känns jätteroligt. Nya uppgifter och mer ansvar. Det blir en möjlighet att få en helhetssyn på politiken.

 Är det en stor kostym att fylla?

– Givetvis är det så. Men vi har ändå Siv kvar och vi är många som är erfarna och allsidiga, som har mycket kunskaper. Det kommer gå bra!

För få elever

Många frågor står på den politiska agendan 2023.

En är den om äldreboende. I många år har det efterfrågats fler platser i Danderyd, och under hösten fick vård- och omsorgsboendena på Ginnungagap grönt ljus. I år ska de börja byggas.

En annan fråga är skolorna.

Under hösten har frågan om utbyggnaden av Stocksund, som Mitt i skrivit om tidigare, debatterats flitigt. Ett sviktande elevunderlag i Danderyd har dock ställt frågan på sin spets.

– Det är detaljplaner på gång, renoveringar, och att det finns skolor som har för få elever och andra som har för många, säger hon och tillägger:

– Det är en jättefråga och komplex. Den kommer definitivt vara aktuell under året.

Byggfrågan i Danderyd

En ständig fråga som engagerar i Danderyd är den om nybyggnationer.

– Vi anser att Danderyd är i princip färdigbyggt.

Kristin Eriksson tar planerna på utbyggnaden av Stocksund entré som exempel, vilka de anser ska dras tillbaka. För närvarande pågår ett arbete att hämta in synpunkter om planerna från Danderydsbor.

Ett annat förslag, som pågått i många år, är den om östra delen av Eneby torg. 2021 gjordes en enkät med lokalborna om vad de vill se på platsen. Under året väntas planerna gå vidare.

Danderydscentern är positiva till att det byggs där.

– Men inte alls i de volymerna man har föreslagit tidigare.

– Kulturmiljöerna och byggandet, allting hänger ihop. Vi ska inte förtäta på grönområdenas bekostnad, inte förstöra kulturmiljöer, menar Kristin Eriksson.

Vill fixa bullret

En annan fråga som blev aktuell under hösten var den om ny idrottshall. Kommunledningen har fått till uppdrag att titta på eventuella platser för byggnationen.

Danderydscentern ser helst att det byggs på Enebybergs IP.

– Den frågan hoppas vi går framåt under året.

En annan viktig fråga i år för Danderydscenter, och Kristin Eriksson, är den om bullret.

– Vi måste göra allt för att dämpa, framför allt längs med motorvägen och Roslagsbanan. Det är extremt påfrestande för många och i vissa områden.